Сабор фрулаша Прислоница

 

Сабор фрулаша Србије „Ој Мораво”, је манифестиција  која се од 1988. године одржава у Прислоници код Чачка.  Од самог почетка ова манифестација замишљена је не само као такмичење, већ као смотра изворног, народног стваралаштва. Идејни творци Сабора су Милован Правдић, Бране Миловановић и Радован М. Маринковић, а предлог је дао песник Бранко В. Радичевић.

Старешине Сабора фрулаша Србије од његовог оснивања до данас су двојица људи флаутиста Миодраг Азањац и светски признати уметник на овом инструменту Бора Дугић.  Њихов задатак је да се брину  и старају о високом уметничком квалитету програма и да не дозволе да ова манифестација склизне у естраду, површност и кич.

Сабор траје два дана, а такмичење одржава се у седам категорија, а то су изворно свирање на фрули, савремено свирање на фрули, дуети у изворном свирању и дуети у савременом свирању, млади фрулаши до 12 година, млади фрулаши 12-16 година, млади дуети.

За звање најбољег, такмиче се фрулаши који су то право стекли на регионалнаим предтакмичењима која се одржавају у Врањској Бањи, Бољевцу, Игрошу код Бруса, Рачи, Осаници код Жагубице и Иђошу код Кикинде. Потом, на манифестацији у Прислоници,  учествује између 60 и 80 најбољих такмичара у избору за ,,Златну фрулу“.

У пратећим програмима Сабора фрулаша Србије наступају играчке и певачке групе, организују се изложбе фрула и старих музичких инструмената, изложбе рукорада, старих заната, припремање старих јела, песничке вечери које за тему имају фрулу.

Сабор фрулаша Србије из године у годину све више напредује како по броју такмичара тако и по броју посетилаца. Поред локалне самоуправе града Чачка, туристичке организације Чачак, велики допринос овој манифестацији сваке године несебично пружа угледни предузетник Остоја Мијаиловић.

 

Звуци Србије