Изворне певачке групе као симбол музичког индетитета Чачка и околине – Развој певачких група чачанског краја

Позната је чињеница да је Чачак и околина позната као део Србије са талентованим људима  у области песме, игре и свега што чини изворност. Када је у питању изворно певање једно од најстаријих начина музичког изражавања, народ из чачанског краја и околине су посебно талентовани.

У давна времена пре појаве савремене технологије људи су начином живљења били ослоњени једни на друге, па су се више окупљли и дружили. На тим заједничким дружењима, како су их од давнина звали “сеоским мобама” песма и игра били су начин уживања. Песме које су се певале у таквим окупљањима преносиле су се са колена на колено, а у текстовима се углавном изражавала порука љубави према вољној особи или завичају.

Изворно певање у овом крају се углавном заснива на “певању на бас” где солиста започиње песму певајући један стих, а затим остали певачи из групе настављју да га прате. Таква врста певања заснива се на музикалности певача, које је врло пријатно за слушање.

Изворно певање спада у културно благо нашег народа које се кроз време усавршавало и кроз време изнедрило многе певачке групе. У данашње време певачке групе постале су неизоставни део културних догађаја уз фолклорне игре. Просто је незамисливо да се један наступ фолклорног ансамбла одржи без учешћа изворне певачке групе, које се деле на женске, мушке и мешовите изворне певачке групе.

 

 

Звуци Србије

 

 

 

 

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не  изражавају ставове органа које је доделио средства.