Наш познати глумац данас слави 57. рођендан

 

 

Драган Бјелогрлић рођен је у Опову, 10. октобра 1963. године. Наш је познати глумац, режисер, сценариста и продуцент.

 

 

Први пут пред камерама глумио је са 15 година у филму Бранка Бауера ,,Бошко Буха”, где је тумачио лик Саве Јовановића Сирогојна.

 

 

Факултет драмских уметности у Београду, уписао је 1984, а дипломирао је 1989.године.

 

 

Сви памтимо улогу Слободана Попадића, у серији,, Бољи живот”, која га је прославила. Након тога, уследиле су улоге у ТВ серији ,,Заборављени” и филмовима ,,Црни бомбардер”, ,,Пун месец над Београдом”, ,,Лепа села лепо горе”, које су Бјелогрлића уврстиле у ред најпознатијих и најпризнатијих српских глумаца.

 

 

Поред великог броја филмских улога које је одиграо, Бјелогрлић се окушао као продуцент,а последњих година опробао се и као редитељ. Режирао је играни филм и тв серију ,,Монтевидео, бог те видео” и ,,Монтевидео, видимо се”, а тим остварењима постигао је велики успех. Филм је изабран за српског представника за награду Оскар. Ипак, највећи успех као аутор доживео је са серијом ,,Сенке над Балканом”, где је играо и главну улогу. На популарном сајту за филмове и серије ИМДб ,,Сенке над Балкаом” оцењене су као најбоља српска серија свих времена.

 

 

Само неке од бројних награда и признања чији је добитник су награда за најбољи глумачки пар са Весном Тривалић на фестивалу у Нишу за серију ,,Бољи Живот” 1991, два гран прија „Ћеле-кула” за најбољег глумца у филму ,,Лепа села лепо горе” на глумачком фестивалу у Нишу, две ,,Златне мимозе”, за најбољу улогу у филму ,,Лепа села лепо горе” на филмском фестивалу у Херцег Новом, Статуета ,,Слобода” за најбоље глумачко остварење на Филмском фестивалу у Сопоту, Награда ,,Повеља за изузетну мушку улогу” у филму „Др Реј и Ђаволи”…

Добитник је преко 15 главних награда за филмове на домаћим фестивалима и преко 20 интернационалних признања и гран прија.

За најбољи сценарио за серију ,,Монтевидео, Бог Те Видео”, добио је ,, Златну арену”, затим Награду публике у Москви 2011.гoдине, за исти филм.

А међу бројним признањима је и Награда за допринос европској кинематографији на 10. Европском и медитеранском филмском фестивалу у Пирану, ове године.

 

 

Редитељ је следећих филмова и серија: ,,Монтевидео, Бог те видео”, ,,Монтевидео, Видимо се!”, ,,Сенке над Балканом”, ,,Жигосани у рекету”.

 

 

Продуцирао је ,,Лепа села лепо горе”, ,, Ране”, ,, Рат уживo”,  ,,Мали свет”, ,,Ивкову славу”, ,,Вратиће се роде”, ( прву епизоду), ,,Роде у магли”, ,,Тома” ( филм о Томи Здравковићу 2021.)

 

 

Звуци Србије

 

Фото: Јутјуб, скриншот