Данас 44 године од погибије чувене југословенске певачице

Силвана (Зилха) Арменулић, рођена је 18. маја 1939. године у Добоју. Била је позната певачица народне музике и севдалинки. Својим талентом и лепотом пленила је на југословенској музичкој сцени.

 

Док је похађала основну школу, свирала је мандолину.За време вежбања на овом инструменту, схватила је да је музика њена највећа љубав и да је то оно чиме би желела да се бави. Са шеснасет година отишла је код тетке у Сарајево и почела да пева по кафанама.

 

Уметничко име Силвана узела је по популарној глумици тог времена Силвани Мангано, чији је филм „Горак пиринач“ Зилха посебно волела.

 

Силвана је својом појавом, начином одевања и песмама направила велику промену у народној музици. Песма „Шта ће ми живот“ Томе Здравковића, коју је отпевала у серији „Љубав на сеоски начин“, постала је мегахит, а истоимена плоча, коју је издао „Југотон“, продата је у то време у невероватних 300.000 примерака.

Своје архивске снимке севдалинки снимила је за архив Радио Београда шездесетих година двадесетог века.

 

Неке од најпознатијих севдалинки које је певала су: ,,Дјевојка је под ђулом заспала”, ,,Ђул Зулејха”, ,,Сан заспала”, ,,Сви дилбери, мог дилбера нема”, ,,Бол болује младо момче”, ,,Мене моја заклињала мајка”…

 

На грамофонским плочама снимила је песме:,,Запевала сојка птица”, ,,Синоћ ја и моја кона”,,Снијег паде, друми западоше”,,,Тешко мени јадној у Сарај’ву сама”, ,,Мој дилбере”, ,,Румена ми ружа процвала”, ,,Голубе полети”, ,,Да сам птица”, ,,Звијезда тјера мјесеца”, ,,А што ћемо љубав крити”…

 

Неке од најпознатијих песама новокомпоноване народне музике, отпевала је Силвана. То су нумере: ,,Шта ће ми живот”, ,,Циганине, свирај, свирај”, ,,Срце гори јер те воли”, ,,Над извором врба се наднијела”, ,,Лудујем за тобом”, ,,Сама сам”, ,,Ране моје”, ,,Душо моја” и многе друге.

 

Снимила је и дуете са разним извођачима широм Југославије као што су Александар Трандафиловић, Цуне Гојковић, Арсен Дедић,Славкo Перовић…

 

Појављивала се у филмовима и серијама ,,Санитекс”, ,,Концерт за комшије”, ,,Грађани села Луга”, ,,Лов на јелене”, ,,Љубав на сеоски начин”, ,,Милораде, кам бек”.

 

Учествовала је на фестивалима ,,Илиџа” – ,,Кап љубави”, награда за интерпретацију, 1968. године, 1969. Београдски сабор – Седам година љубави, награда за интерпретацију, ,,Илиџа” – ,,Даруј ми ноћ, даруј ми трен”, 1969. године, ,,Илиџа” 1970.- ,,Оставите тугу моју”, 1972. Песма лета…

 

Била је супруга познатог југословенског тенисера Радмила Арменулића,за којег се удала 1961. године, а са њим је 1964. добила ћерку Гордану.

 

На трагичан начин, у саобраћајој несрећи која се догодила 10. октобра 1976. на ауто-путу Београд-Ниш, код места Колари, погинула је у 38. години живота.

Заједно са њом страдали су њена сестра Мирјана (Мирсада) Барјактаревић и Раде Јашаревић, шеф Народног оркестра РТ Београд, који је управљао аутом.

 

 

Звуци Србије

 

Фото: Јутјуб, скриншот