Оперска дива Радмила Бакочевић

 

 

Радмила Бакочевић рођена је на Бадњи дан, 5. јануара 1933. године, у Гучи код Чачка. Српска је и светска оперска примадона, концертна певачица и професор соло певања.

 

 

Таленат за музику наследила је од мајке, а још као дете, са стрицем Милутином, који је имао тамбурашки оркестар, певала је на породичним и сеоским слављима. Школовала се у Гучи и Чачку, а учитељску школу завршила је у Ужицу. С обзиром на то да је њен талент за песму рано откривен, Радмила је упркос очевом противљењу, уместо учитељског позива у Тутину продужила школовање у средњој музичкој школи у Београду. Године 1956. завршила је београдску Музичку академију, где је потом и магистрирала. Соло певање је усавршила у миланској Скали.

 

 

Наступала је у најпрестижнијим оперским кућама широм света. Њена каријера започета је 1955. године, а завршила се пензионисањем са сцене 2004. године. Захваљујући светском успеху и угледу који је постигла, учврстила је дугогодишње партнерство са две оперске куће, а то су Народно позориште у Београду и Бечка државна опера.

 

 

Уметнички репертоар Радмиле Бакочевић обухватао је дела класичне музике у распону од 17. до 20. века. Посебно се истицала својим креацијама Пучинијевих и Вердијевих хероина, а веома су поштоване и њене улоге у операма Рихарда Штрауса и Рихарда Вагнера. Такође је певала и у бројним операма од руских и чешких композитора као што су Николај Римски-Корсаков, Сметана, и Чајковски. Њен глас је био доста прилагодљив па је могла да пева дела композитора као што су Винћенцо Белини и Гаетано Доницети.

 

 

Оствaрила је око 70 великих сопранских улога у операма ,,Фауст”, ,,Евгеније Оњегин”, ,,Пикова дама”, ,,Аида”, ,, Набуко” и многим другим.

 

 

Равноправно са оперском каријером неговала је и концертно певање. Наступала је у Дрездену, Паризу, Риму, Москви, Лењинграду, Београду, Загребу, Љубљани… Осим две плоче оперских арија, једне плоче соло песама и плоче опере ,,Рат и мир”, снимила је за РАИ комплетне опере ,,Атила”, ,,Далибор”, ,,Рат и мир”, ,,Јоланда”… Снимила је и велики број оперских арија и соло песама за радио и телевизијске станице.

 

 

За своја уметничка достигнућа добила је више домаћих и међународних признања, као што су Октобарска награда Града Београда, Седмојулска награда, Награда АВНОЈ-а, Вукова награда, Награда ,,Тарго д’оро”, Награда Удружења музичких уметника Србије, за животно дело…

 

 

Радмила Бакочевић била је удата за српског политичара Александра Бакочевића. Након пензионисања, радила је као професор певања на неколико универзитета.

 

 

Звуци Србије

 

 

Фото: Јутјуб, скриншот