Народна песма – Историја Садашњост и Будућност “Песма и Коло заједно кроз време”

 

Фолклор нашег поднебља је познат широм света. Лепота девојака, момака, изванредне кореографије, уједначеност покрета и предивне шаренолике ношње никога не остављају равнодушним. То је национално благо које се преносило од давних времена, па до данашњих дана. Фолклор је оличење духа нашег народа, одакле и потичу корени настанка  Народног Кола.

Шта је Народно Коло представљало у Култури нашег народа говори нам Милорад Јевђовић;

Човек који је цео свој живот посветио свом родном крају и својим Мрчајевцима. Својим залагањем успео је да одржи постојање Куда Радиша Поштић више од пола века, а своје родне Мрчајевце успео да подигне на високе пиједестале културе.

Јевђовић каже да је Народно Коло половином прошлога века биo главни вид састајања девојака и момака. Коло су водили момци, а до њих играле девојке са којима је унапред договорено да играју до коловође. Тако се тадашња омладина упознавала, забављала и заљубљивала. Све се то дешавало на сеоским раскрсницама, где су млади долазили на сусрете чак из околних села.

Јевђовић се присећа да је као дечак присуствовао многим тадашњим игранкама где се играло Народно Коло. Свако Коло које су тада свирци свирали, а уз које су млади игрли мелодија је из Народних песама. Тако су песме кроз игру сачуване до данашњег дана где се певају и остају за навек. Те песме се користе у кореографијама Културно уметничких друштава, где се са њиховим извођењем уз играње свако одушеви, како код нас тако и широм света.

Неке од тих песама су; Молила сам моју Нану да научим заврзламу, Дивна, Играле се делије, Шано душо, Коленике,Тандрчак вретено и многе друге.

 

Звуци Србије

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не  изражавају

ставове   органа које је доделио средства.