Народна песма – Историја Садашњост и Будућност “Како се чува Србија у песмама”

Када је Књижевник Луне Левајац основао књижевно друштво “ Мрчајевци ” које је бројало девет чланова, није ни слутио да ће ово друштво са њим на челу постати једно од најпознатијих у Србији.
Одважност Мрчајевачких песника и књижевника огледа се у покретању свакако најмасовнијих сусрета који се одржавају на сеоском подручију “ Мрчајевачки Песнички сусрети ”.

Од 2001 године ова престижна манифестација окупља најпознатија песничка имена из Србије и окружења; Матија Бећковић, Александар Петров, Слободан Ракитић, Милован Витезовић, Љубивоје Ршумовић, Срба Игњатовић, Радомир Андрић су само нека од три хиљаде сто деведесет имена, који су подарили своје стихове овом догађају. Њихова имена су свакако заслужено уписана на “ Песничкој стени “ подигнутој на Мрчајевачком видиковцу Илијак. На њој је уписано укупно четрдесет и два имена од којих су двадесет троје домаћих, а деветнаест иностраних песника.

Наравно да оваква Културна Манифестација поред ентузијаста међу којима је и Луне Левајац, заслужује подршку шире друштвене заједнице која није изостала. Град Чачак је препознао значај ове Манифестације, па је одлуком Скупштине града 2014 године проглашена за Културно књижевни догађај.

Од 2020 године песници своје стихове могу презентовати публици на Песничком тргу који је изграђен у дворишту Основне Школе “Татомир Анђелић” у Мрчајевцима где постоји и Песнички парк.

Већ 20 година одржава се ова Културна Манифестација “Мрчајевачки песнички дани” у селу Мрчајевци које није само велико по површини, већ и по великом броју успешних људи из света музике, књижевности који су у Културном стваралаштву оставили много тога вредног.

Један од тих великана је свакако песник и композитор Обрен Пјевовић који је кроз текстове и музику осликао сву лепоту Мрчајевачког краја. Његово име је такође уклесано на “Песничкој стени” где му је и место.

“ Мрчајевачки песнички сусрети” су прави пример како се негује песничка реч, како се чува сваки стих, свака рима наших надарених уметника. Једно Село поред Мораве даје пример чувања уметничког блага, надахњује песнике да стварају текстове о љубави, лепоти завичаја, лепоти младости, ливадама, њивама, шумарцима, пропланцима, Шумадији и Морави.

 

 

 

 

 

Звуци Србије

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не  изражавају

ставове   органа које је доделио средства.