Добрило Ненадић рођен на данашњи дан пре 82. године

Један од најпознатијих савремених уметника пореклом из нашег краја, писац Добрило Ненадић, рођен је на данашњи дан пре 82 године, 23. октобра 1940. године. Генерације су стасавале уз његова дела кроз њих упознајући своју историју, обичаје, традицију али и животне истине и законитости на један други начин и из другог угла.

Ненадић је рођен у Вигошту код Ариља. У Пожези је завршио средњу пољопривредну школу. Дипломирао је на Воћарско-виноградарском одсеку Пољопривредног факултета у Земуну и радио као агроном. Има великих заслуга у почецима узгоја малине у ариљском крају по чему је цео крај постао познат и просперитетан. По његовом првом роману “Доротеј” који је досегао високе оцене код публике и критике написао је сенарио за истоимени филм који је снимљен 1981. године. Управни одбор Удружења књижевника Србије га је 30. марта 2012. предложио за дописног члана Српске академије наука и уметности. Осим романа “Доротеј” обајвио је и романе “Kиша”, “Врева”, “Поплава”, “Статист”, “Дивље звезде”, “Роман о Обилићу”, “Поларна светлост”, “Деспот и жртва”, “Ураган”, “Брајан”, “Сабља грофа Вронског”, “Победници”, “Мрзовоља кнеза Бизмарка”, “Хермелин”, “Гвоздено доба”, “У сенци црне смрти”, “Време кокошки”, драму “Магла” и новелу “Ахилије”. Добитник је више награда, међу којима су две награде Народне библиотеке Србије за најчитанију књигу, за романе “Доротеј” и “Деспот и жртва”, потом награде “Меша Селимовић”, “Бора Станковић”, Просветина награда и друге.

Добрио Ненадић преминуо је пре нешто више од две године, 15. августа 2019. године, а сахрањен је у свом родном Вигошту, код Ариља. 2020. године Завичајно друштво Ариљаца и пријатеља Ариља објавило је књигу “Добрило, живот испуњен стваралаштвом”, као збирку текстова сећања на Добрила, записаних од стране његових пријатеља и поштовалаца. Међу њима су и текстови господина Милана Пајевића, пријатеља Удружења Чачана у Београду, као и господина Душка Милошевића, архитекте, сликара и писца, истакнутог члана Удружења Чачана у Београду. Посебна нам је част што је за насловну страну књиге изабрана “Добрилова кула”, рад господина Душка Милошевића.

 

Звуци Србије

Фото: Youtube printsckreen