Преслица и вретено – стара оруђа помоћу којих се израђивала одећа

Израда одеће и других текстилних предмета у народној радиности подразумевала је разне фазе и врсте обраде, помоћу различитих оруђа за рад. Нека од њих су преслица и вретено, предмети који су служили за предење влакана од вуне, конопље, лана, како би се припремило влакно за ткање.

 

Најстарија преслица израђена је од дрвета, дуга је око метар, а горњи део је проширен. На њега се везивала кудељка вуне. Преслицу, за време предења, преља је држала затакнуту за појас, под пазухом леве руке, којом је извлачила нит, упредала је и намотавала на вретено које је окретала у десној руци.

 

 

 

Вретено је ваљкасти комад дрвета, дужине око 40 цм, а при крајевима се сужава у два оштра врха.

 

Ручно предење претходило је предењу на коловрату, а касније је преслица монтирана као додатак коловрату и смештена је у близини калема, како би била при руци прељи. Овакве преслице нешто су краће  од оних најстаријих, али се по свему осталом не разликују од традиционалне преслице.

Преслица и вретено су украшавани народним мотивима израђеним резбарењем  и бојењем.

 

Некада давно организовала су се прела. Тада су се у селима у зимским вечерима окупљали мештани, жене и девојке су преле,  а сви заједно су уз домаћа јела и пића, дружење и певање препричавали сеоске догодовштине.

 

И данас се може чути стара љубавна народна песма са некадашњих прела:

Коленике, коленике, вретено,

Пошла цура на прело,

Изгубила вретено,

Коленике, коленике, вретено,

Нашо драги, па не да,

Док не пођем за њега,

Тандрчак, тандрчак, вретено,

Не знам мајко, шта ми би,

Па вретено изгуби.

 

Тандрчак је танко, а коленика дебело вретено.

 

Постоје бројна народна веровања која су везана за вретено. Верује се да се могу упрести и спутати зли духови, демони, и болести, али и да се зле силе са вретена могу преносити на људе. Пошто намотаји на вретену приликом његовог окретања расту по дебљини, а по висини остају исти, верује се да ко дотакне вретено престаје да расте. Од сваке опасности народ је налазио одбрану, па се зла коб поништавала ако се вретеном дотакне земља, таван и пљуне се. Уколико се вретеном дотакне мушко дете, мајка ће рађати само женску децу, јер је вретено женска направа, а ако се њиме дотакне одрасла особа, она ће изгубити снагу. Вретеном се гоне и порођајни демони. Оно се не употребљава у седмици у којој је Митровдан, нити петком, да не би овце брљавиле (окретале се у круг). У љубавној магији девојка треба да вретеном прободе срце  кртице и изговори: „Како се вретено окретало тако се и  (име вољеног младића) окретао за мном.“ У истој намери девојка вретеном треба да замеси и колач који намени вољеном младићу. Трудна жена не чачка ухо вретеном да јој дете не би боловало од болести уха.

 

 

 

Фото: Јутјуб, принтскрин

 

Звуци Србије