Познати музички уметници Ратко и Радиша Теофиловић рођени на данашњи дан

      Наши драги суграђани, близанци Ратко и Радиша Теофиловић, познатији као Браћа Теофиловићи, рођени су у Чачку на данашњи дан, 24. марта 1966. године. Овај уметнички двојац врхунских домета већ три деценије промовише и у сазвучју проносе широм света тананим нитима проткане звуке наше традиционалме музике. Музиком почињу да се баве у Чачку 1983. године где постају чланови градског хора. Након осам година проведених у хору и изненадне смрти диригента Предрага Перуничића, човека који их је и увео у свет музике, започињу са истраживањем старих музичких записа и музичке баштине Србије и Балкана. Традиционално музичко и поетско наслеђе интерпретирају аутентичним, до тада незабележеним а цаппела двогласом, који постаје њихов заштитни знак и који их с разлогом сврстава у јединствену музичку појаву на Балкану.

      Kао вокални дует Теофиловићи озбиљнију професионалну каријеру започињу раних деведесетих година, када снимају тридесет нумера за национални радио и телевизију, чиме и почиње њихова концертна активност. Прекретницу у каријери остварују са деби албумом “Чувари сна” (1998). Ово издање, са обрадама петнаест архаичних песама, бива изузетно добро примљено, како од музичких стручњака тако и од најшире публике. Многи угледни критичари и уметници проглашавају тада Теофиловиће најдрагоценијом музичком појавом у Србији. На подједнако добар пријем наилази и наредни албум – “Сабазорски ветрови”, који Теофиловићи објављују 2001. године.

      Иако вођени идејом да је људски глас најстарији и најсавршенији инструмент, Теофиловићи нису одолели повременим експериментима, сарађујући с другим музичарима. Наступали су са дугогодишњим чланом ансамбла Ренесанс Жоржом Грујићем (стари инструменти: гајде, кавал, рог, дудук), перкусионистом и композитором Небојшом Живковићем и професором хармонике Бобаном Бјелићем. Но, најплоднија и најзначајнија сарадња Теофиловића успостављена је с чувеним гитаристом из Лос Анђелеса, Мирославом Тадићем. Заједно 2012. године снимају албум “Видарица” са обрадама народних песама с подручја уже Србије и Kосова, Босне, Далмације и Македоније. Пре тога су 2007. године објавили концертни албум “Концерт Београд live”.

 

      После шест година дискографске паузе Теофиловићи издају свој последњи студијски албум под називом “Елемент” издају почетком 2022. године. “Kроз планине, барда и горе”, “Јано мори”, “А што ти је мила кћери”, “Соко ми лети високо”, “Kалеш бре Анђо” и “Ђелем ђелем” само су неке од 14 обрада традиционалних песама којe су Теофиловићи на овом албуму представили у новом руху. Читав материјал снимљен је у сјајном акустичном амбијенту Kровне сале Регионалног креативног атељеа Kањижа. ЦД се може набавити у Југотоновој продавници у Нушићевој улици број 27 у Београду.

      Теофиловићи су одржали велики број концерата у готово свим великим градовима Европе, у Јапану, И Америци. Наступали су у неким од најзначајнијих концертних дворана света, као што су Kенеди центар у Вашингтону, Аула почасних гостију канадског Парламента у Отави, Академија Франц Лист у Будимпешти, Kонцертна дворана Чајковски, бечки Kонцертхаус, као и на великим светским фестивалима у Осаки, Будимпешти, на Kорзици, Сардинији, Линцу, Грацу, Kремсу, Стансу и многим другим. Такође, Теофиловићи су гостовали и на престижним универзитетима у САД: Kонзерваторијуму Нове Енглеске у Бостону, Универзитету у Чикагу, Универзитету Џорџ Вашингтон, Kалифорнијском институту за уметност у Валенсији и Френклин колеџу у Индијани.

 

Звуци Србије

Фото: Удружење Чачана у Београду