На данашњи дан рођен је Милош Црњански

Милош Црњански рођен је 26. октобра 1893. године у Чонграду, у Аустро-Угарској ( данашњој Мађарској). Био је српски књижевник, песник, драмски писац, есејиста, критичар, теоретичар. Један је од најзначајнијих стваралаца српске литературе 20. века. Бавио се и ликовном критиком. Убрајан је и међу 100 најзнаменитијих Срба.

 

 

Од треће године растао је у Темишвару, у патријархално-родољубивој средини.Основну школу завршио је у српској вероисповедној школи у Темишвару. Матурирао је у темишварској гимназији. По сопственим речима, био је осредњи ђак све до очеве смрти, односно до петог разреда гимназије, а тада је решио ,,да убудуће буде међу првима”, што је и остварио. Лета 1912. године одлази у Опатију, а потом се уписује у ријечку експортну академију. Играо је фудбал у клубу ,,Викторија” на Сушаку (источни део Ријеке). Године 1913. уписао је студије медицине у Бечу које никада није завршио.

 

Најзначајнија дела Милоша Црњанског су: ,, Лирика Итаке”, ,, Дневник о Чарнојевиу”, ,,Сеобе”, ,,Друга књига Сеоба”, ,, Роман о Лондону”, ,,Код Хиперборејаца”, ,,Приче о Мушком”, ,,Тесла”, ,,Ембахаде”, …

 

У његову част установљена је награда ,, Милош Црњански”, која се од 1981. године додељује двогодишње, на дан песниковог рођења.

 

Умро је 30. новембра 1977. године у Београду.

 

Звуци Србије

 

Фото: Јутјуб, скриншот