На данашњи дан преминула једна од најистакнутија личност у историји српске музике

 

Стеван Стојановић Мокрањац рођен је 09. јануара 1856. године, у близини Неготина, у селу Мокрању, по коме је и добио надомак.

Прве музичке кораке, направио је још као дечак певајући у црквеном хору у свом селу. Као гимназијалац у Београду, постао је члан Првог београдског певачког друштва. Након гимназије, школовао се у иностранству, у Минхену, Риму и Лајпцигу.

Био је српски композитор, музички педагог, хоровођа, камерни музичар. Сматра се “оцем српске музике”, а заслужан је и за увођење нашег националног духа у уметничку музику. Српске православне црквене песме које је компоновао чине основу већине модерног црквеног певања. Најзначајнији је музички стваралац романтизма у Србији.

Његово најпознатије дело су свакако ,, Руковети” – петнаест сплетова песама заснованих на фолклорним мотивима из различитих делова Србије, Босне, Македоније, Бугарске. Поред ,, Руковети”, оставио нам је ,, Приморске напјеве”, ,,Козар”, ,, Литургију”, ,,Опело”, ,,Статије” и многа друга дела.

Преминуо је на данашњи дан, 28. септембра 1914. године.

Од 1965. године у његовом родном граду, сваког септембра традиционално се одржавају хорске музичке свечаности, под називом ,,Мокрањчеви дани”.
Неготинци, поносни на свог суграђанина, тргу у центру града дали су његово име.

Звуци Србије

Фото: Илустрација