Младомир Пуриша Ђорђевић, познати режисер рођен у граду на Морави

 

 

 

Младомир Пуриша Ђорђевић рођен је на Ђурђевдан, 6. маја 1924. године у Чачку. Наш је познати филмски режисер и сценариста. Један је од најзначајнијих југословенских и српских филмских аутора који су обележили овдашњу кинематографију.

 

 

Поред снимања филмова бави се и писањем и аутор је десет романа.

 

 

Ђорђевић је као младић играо и за чачански Борац. Године 1946. почео је да ради као новинар у Политици. Од 1947, радио је као уредник на Филмским новостима, а потом је почео да режира документарне филмове.Снимио је око 50 кратких и 20 дугометражних филмова. Аутор је многих филмских остварења која улазе у анале српског филма. Неки од његових најпознатијих филмова су ,,Сан”, ,,Јутро”, ,,Подне”, ,,Девојка”, ,,Први грађанин мале вароши” ,, Танго је тужна мисао која се плеше”, и многи други. Опробао се и као глумац, наступајући у филму ,,Југ југоисток”.

 

 

Добитник је бројних награда и признања, а нека од њих су ,, Сретењски орден”, орден ,, Вука Караџића”, награда за животно дело, ,, Златна арена”…

 

 

 

Овај познати режисер се 1960. године оженио глумицом Миленом Дравић, са којом се касније развео. Заједно су снимили преко 10 филмова. Из другог брака има ћерку Лидију. Живи у Београду са ћерком и зетом,  редитељeм Радивојем Андрићем.

 

 

Звуци Србије

 

 

Фото: Википедија