Леонтина Стојановић тeнисерка која осваја свет, без интересовања спонзора

Млада седамнаестогодишња српска тенисерка Леонтина Стојановић крупним корацима гради свој пут у тениском свету. Веровантно већини није познато да млада тенисерка рођена 28. маја 2005. године у Љубљани делимично вуче своје корене из Чачка. Њен отац Ненад Стојановић рођен је у Чачку где је завршио основну школу, а потом и чачанску Гиманзију. У Београду је дипломирао на Машинском факултету, а потом се венчао са Леонтинином мајком Слађаном која је пореклом из Београда и која је такође завршила Машински факултет. Занимљиво је напоменути да је Ненадов отац Данило Стојановић био професор на Факултату техничких наука у Чачку, тако да Леонтина има и деду који је добро познат Чачанима.

 

Стојановићи су се убрзо после венчања одлучили да живот и професионалне каријере наставе у Словенији, у Љубљани, тако да се Леонтина тамо родила. Још као мала показивала је склоности ка спорту, посебно тенису. Већ са четири године сама је себи за рођендан купила рекет. Њен раскошни таленат убрзо ју је убацио у фокус словеначких тениских стручњака. Kао чланица ТK Олимпија са 12 годна проглашена је од стране тениског савеза Словеније за најбољу играчицу Словеније у категорији до 14 година и ушла је у Словеначку репрезентацију у конкуренцији доста старијих играчица. До 2018. године Леонтина је играла у Словенији и у том периоду освојила преко 80 пехара, како домаћих тако и иностраних.

Сплетом околности Леонтина се са породицом вратила у Србију 2018. године. Тада је почела да тренира у београдском тениском клубу “Харон” који води Чачанин Иван Петковић. У Србији је продужила да ниже успехе, а почела је да игра под Српском заставом на шта смо врло поносни. Од 2020. године Леонтина је наставила свој развојни пут, овога пута као чланица ТK “Новак”, где је као део “Новак тима” освојила екипно државно првенство Србије за играчице до 18 година старости.

У последњих пола године почела је да игра профи тениске турнире, углавном у Сједињеним Америчким Државама, где такође ређа успехе. У Аспену је чак играла хуманитарни турнир заједно у пару са Беатриз “Гиги” Фернандез, која у својој каријери има 8 гренд слемова у дублу.

Према њеним речима, Леонтина за себе у животу види само једну опцију, а то је свет професионалног тениса. На примеру српских професионалних тенисера, Новака Ђоковића и осталих, знамо да је то врло трновит пут са пуно одрицања. Врхунски тенис пред играче и њихове породице поставља огромне, некада непремостиве, финасијске и друге препреке. Бели спорт такође изискује велика одрциања, даноноћни рад, недостатак времена за одмор, дружење и пријатеље, честа напорна путовања и усамљеност, унутрашње борбе и преиспитивања, како са самим собом, тако и са противником на терену.

И досадашње успехе Леонтина није могла остварити само уз помоћ и подршку своје породице. Финансијска средства потребна на месечном нивоу за тренинге, исхрану и путовања на турнире нису мала. Срећом пријатељи породице Стојановић прискочили су у помоћ, али то и даље није довољно, тако да су финансијски проблеми свакодневица у Леонтининој каријери. У овом тренутку Леонтина нема спонзора, апелујемо на успешне привреднике у Чачку, Београду као и широм земље да препознају њен вансеријски таленат и да јој помогну. Немојмо дозволити да нам се понови случај Новака Ђоковића. Сада Нолета, као најбољег играча свих времена на свету, сви тапшу по рамену и хвале на сав глас, а када је требало да му као успешном шеснаестогодишњаку и тениском бисеру неко пружи спонзорску и финансијску помоћ, тада заинтересованих није било.

 

 

Звуци Србије

Фото: У. Ч. У. Б