Културно уметничко друштво (народна игра) као симбол традиције – Горостас народних игара Слободан Словић

 

Слободан Словић је рођен 12.01.1947. године у Атеници код Чачка. Још као млад човек гајио је љубав према традицији и очувању наших народних игара.

Вишу школу за кореографа завршава у Загребу 1975. године. За то доба постаје један од ретко школованих људи из света народних игара и кореографије.

По завршетку школовања у Загребу враћа се у свој родни Чачак и добија прилику да започне свој први пословни ангажман као кореограф у КУД – у “Абрашевић”. Зналац, уз то упоран и добар организатор, умеће чачанских фолклораца довео је до нивоа професионалних играча како кроз сам начин игре, тако и поставком кореографија. Кореографије које је поставио далеке 1975.године. остале су до дана данашњњег да се изводе као што су игре из Студенице, Немо коло из Гламога и многе друге кореографије које је такође постављао и са својим колегама. У Абрашевић је “донео” и аутентичне, али и оргинале костима са терена из разних крајева наше земље. Са ансамблом имао је гостовања широм Европе, Северне и Јужне Америке, где је касније по позиву држао предавања о фолклору у школама широм света.

Као човек који је ваћжио за боема и весељака био је редован гост старе култне кафане “Таково”у Чачку, где се са пријатељима дружио и размењивао разне теме и утиске око свог ансамбла. Радио је и у Културном центру Горњи Милановац, Дому културе у Чачку, а потом као секретар и уметнички директор у “Абрашевићу”, где је и завршио каријеру.

Словић је носилац звања Народни уметник, добитник Златне палме државе Калифорније, златне значке Културно – просветне заједнице Србије. Његов ансамбл “Абрашевић” добитник је бројних награда у земљи и иностранству.

До последњег дана живота Слободан Словић остао је веран свом позиву и љубав према народној игри и традицији коју није напустио све до 2003. године када је и преминуо.

 

 

 

Звуци Србије

 

 

 

 

 

 

 

 

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не  изражавају

ставове органа које је доделио средства.