Културно уметничко друштво (народна игра) као симбол традиције – 116. година “Народних игара” Абрашевићa

 

Пролетерски песник, како су га називали, Коста Абрашевић рођен је 29. маја 1879. године у Охриду по коме је РКУД, касније и КУД Абрашевић добио име. Умро је у деветнестој години. 1898. у Шапцу. Иза себе је оставио више десетина песама и епиграма.

Затим 1905. године, почетком децембра месеца, основано је РКУД ( радничко културно уметничко друштво) Абрашевић у Чачку.

Касније више Културно уметничких друштава у Србији узело је и од 1975. године задржало назив Коста Абрашевић, међу њима и чачанско. Први председник чачанског Абрашевића био је Милета Ћурћић, а касније Драгиша Вукић Баџа.
У секцији РКУД Абрашевећа се убраја и ХОР, а могло би се рећи да је то и најстарија секција, обновљена после Другог светског рата која почиње да наступа на приредбама 1945. године.
ДРАМСКА СЕКЦИЈА, прве представе су забележене 1948. године “Ожалошћена породица”, “Покондирена тиква” и многе друге. Наступали су заједно са Хором, музичком и фолклорном секцијом. Била је присутна и Дечија драмска секција као и рецитатори, БАЛЕТСКА секција.

Ипак, после драмске секције најмасовнија је била ФОЛКЛОРНА.

ФОЛКЛОРНА СЕКЦИЈА је два пута основана, први пут 1945. године а други пут 1970. године и од тада активно почињу са радом. 1975. године доласком за руководиоца Слободана Словића, који је завршио школу фолкора у Загребу , почиње златно доба те секције. Раскошни костими како свог краја тако и бивших република Југославије, са мајсторском музичком пратњом Абрашевић постаје прави амбасадор наше земље како у Европи, тако и у Северној и Јужној Америци. Абрашевић је наступало на бројним фестивалима где је представило насе културо наслеђе, а  једни су и од носиоца Драгачевске свадбе и дугогодишњи сарадници Драгачевског сабора трубача.
Готово је немогуће навести град у Србији где Абрашевић није наступао. Једна је од најстаријих институција у граду. На свом репертоару има преко 50 кореографија и игара, различитих региона и држава, али неке од кореографија су морале бити скинуте или забрањене. У свом фонду Абрашевић поседује преко 800 костима.

Данас Абрашевић има школу фолклора, припремни ансамбл и први извођачки ансамбл, а већ 17. година активно ради и фолкорна секција у Гучи која је такође масовна.

 

 

 

 

Звуци Србије

 

 

 

 

 

 

 

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не  изражавају

ставове органа које је доделио средства.