Жива легенда југословенског и српског рокенрола из града на Морави

Борисав Бора Ђорђевић, познатији као Бора Чорба, је српски рок музичар и песник. Рођен је 01. новембра 1952. године у Чачку.

 

Музиком је почео да се бави од своје тринаесте године. Са гитаристима Борком Илићем и Првославом Савићем и бубњарем Ацом Димитријевићем основао је бенд који се звао ,,Хермелини”. Бора је свирао бас и певао, а углавном су наступали у Чачку и околним местима. Први пут су свирали у школи, а на репертоару су биле популарне рок песме тог времена.

 

Након тога је певао и свирао у бендовима ,,Дечаци са Мораве”, ,,Весници љубави”, ,,Сафири” и ,,Чачански племићи”. У бенду ,,Последњи остатак романтичног света” свирао је и певао са Радомиром Михајловићем Точком који је касније постао популаран као фронтмен бенда Смак.

 

Чланови бенда су се три године финансирали тако што су пљачкали богате куће,па су тим новцем куповали инструменте. Када су их ухватили, пребачени су у истражни затвор, где је Бора провео седам дана. После тога је избачен из гимназије, а суд је донео одлуку да га ослободи под одређеним условима. Како би га „склонили“ из лошег друштва родитељи су одлучили да се преселе у Београд 1970. Године.  Ту је уписао Пету београдску гимназију. Исте године пријавио се на аудицију у Аматерском позоришту „Дадов“ за представу „Исус Христос суперстар“. Тумачио је једног од апостола.

 

Бора Ђорђевић био је члан многих бендова у Чачку, а прве године у Београду обележио је рад са групама ,,Заједно“, ,,Хајдук Станко и јатаци“ и ,,Сунцокрет“. Од 1978. године, од оснивања групе ,,Рибља чорба“ ,  главни је вокал и текстописац тог бенда с којим је током више од четири деценије рада снимио двадесетак студијских албума, а објавио је исто толико снимљених концерата и компилација. Бенд Рибља чорба сматра се једним од најзначајнијих рок бендова са ових простора.

 

Њихови албуму продавани су у више од пола милиона примерака, а велики успех имали су и у иностранству. Одржали су бројне концерте у Америци и Аустралији, а чак и млађе генерације добро знају њихове највеће хитове.

 

Неке од најпознатијих песама ,,Рибље чорбе” су ,,Лутка са насловне стране”, ,,Једино моје”, ,,Авиону сломићу ти крила”, ,,Последња песма о теби”, ,,Аматердам”, ,,Кад ходаш”, ,,Погледај дом свој анђеле” и многе друге.

 

Бора је објавио до сада и десетак књига, а 2018. године, његова збирка поезије „Пусто острво“ освојила је  награду академије „Иво Андрић“.

 

Звуци Србије

 

Фото: Јутјуб, скриншот