Великан српског глумишта који је избегао смрт у Шумарицама

 

Милосав Мија Алексић рођен је 26.септембра 1923. године у селу Горња Црнућа код Горњег Милановца.

Са породицом се 1933. године преселио у Крагујевац, где је завршио основну школу и гимназију, а аматерски се бавио глумом. Након завршетка гимназије, уписао је права.

Крагујевац је октобра 1941. године био поприште језивог догађаја. Међу стотинама ђака сакупљеним за стрељање, у Шумарицама, био је и Мија Алексић. Срећом, избегао је смрт. Наиме, једна од његових професорки која је знала немачки и радила као преводилац за команду града, успела је да намоли официра који је командовао да престане са стрељањем. У том тренутку, остала је само једна група, а у њој је био Мија.

Овај аутентични позоришни, филмски, телевизијски глумац и хумориста, добитник је бројних награда и признања, а само неке од њих су ,,Добричин прстен”, ,,Нушићева награда”, ,, Златна арена”, ,,Стеријина награда”, ,,Октобарска награда града Београда”…

,,Сервисна станица”, ,, Човек из храстове шуме”, ” Боксери иду у рај”, ,,Ужичка република”, ,, Маратонци трче почасни круг”, Варљиво лето ’68”, ,, Танго аргентино”, само су нека од телевизијских остварења која су обележила његову каријеру.

Остале су умапћене и Алексићеве позоришне улоге, у представама ,, Ожалошћена породица”, ,,Браћа Карамазови”, ,, Дундо Мароје”, ,,Госпођа министарака”, ,,Дон Жуан”, ,,Поп Ђира и поп Спира”, ,,Тартиф”…

Глумачка награда “Мија Алексић”, установљена је 2018. године, у част овог великана, а додељује се глумцу за изузетан допринос уметности глуме.

Милосав Мија Алексић напустио нас је 12. марта 1995. године. Сахрањен је у Алеји заслужних грађана у Београду.

Звуци Србије
Фото: Јутјуб, скриншот