Српска ,,Света гора“, манастир Ваведење

Најважнија манастирска целина у околини Чачка свакако је такозвана српска ,,Света гора“.

 

Овчарско – кабларски манастири по градњи и трајању потичу из доба Немањића, Лазаревића и Бранковића, а неки су из времена Србије ослобођене од турског робовања.

 

Велики број манастира на малом простору указује да је овде био распрострањен монашки живот, обављао огроман преписивачки, развијао верски, духовни и културни живот, организоване разне школе, усавршавало градитељство и подизани конаци. Има их десет и два света места.

 

Манастир Ваведење

 

 

Манастир Ваведење налази се поред магистралног пута, 8 км од Чачка, на уласку у Овчарско-кабларску клисуру.

 

Према предању, манастир су саградили Свети Сава и његов отац Свети Симеон. По турским подацима манастир се спомиње први пут 1528. године, а према стилским карактеристикама, потврђује се да је настао у XVI  веку.

 

Манастир је више пута страдао, више пута је опустошен и обнављан. Црква је обновљена 1930. године, када је и освећена. По одлуци црквених власти манастир од 1933. године постаје парохијска црква за оближња села. По благослову Епископа Жичког Василија 1975. године манастир Ваведење постаје женски манастир.

 

Живопис манастира уништен је зубом времена и под Турцима. Сачуване су само Царске двери и крст са распећем, као и четворојеванђење из 1552. године. У манастиру се налазе делови моштију неколико светаца.

 

Манастирска слава је Ваведење Пресвете Богородице и празнује се 4. децембра (21. новембар по православном календару). Света Литургија служи се недељом и празницима.

 

Фото: Википедија

 

Звуци Србије