Српска ,,Света гора”, манастир Успење

 

 

Најважнија манастирска целина у околини Чачка свакако је такозвана српска ,,Света гора“.

 

Овчарско – кабларски манастири по градњи и трајању потичу из доба Немањића, Лазаревића и Бранковића, а неки су из времена Србије ослобођене од турског робовања.

 

Велики број манастира на малом простору указује да је овде био распрострањен монашки живот, обављао огроман преписивачки, развијао верски, духовни и културни живот, организоване разне школе, усавршавало градитељство и подизани конаци. Има их десет и два света места.

 

 

Манастир Успење

 

У овчарско-кабларској клисури, на узвишењу изнад манастира Јовање, налази се манастир Успење.

Најмлађи је од десет светиња српске Свете горе и припада жичкој епархији. Успење је женски манастир.

 

Подигнут је 1939. године, а црква је изграђена по узору на цркву посвећену Светом Константину и Јелени у Охриду, што је била жеља владике Николаја Велимировића, који је пред Други светски рат обновио манастир.

 

 

Од подизања, манастир је био пуст све до велике обнове 1998. године, када је црква потпуно реконструисана. Поклоници и добротвори спречили су њено даље пропадање ове светиње.Трудом и средствима Милоша Велимировића из Чачка обновљен је храм, изграђен пут и подигнуте су прве грађевине за потребе будућег манастира. Доласком монахиње Науме на место настојатељице 2003. године, уз свесрдну помоћ народа, настављени су радови на цркви, монашком конаку и уређењу манастирске порте. Године 2005. након велике и темељне обнове, освећење манастира обавио је епископ жички Хризостом.

 

 

Занимљиво је да манастирска црква има неколико особености које се ретко виђају у другим српским православним црквама. Црква манастира Успења има веома мали број прозора уског правоугаоног облика, без икаквих украса. Црква никада није била живописана. У манастирском храму заправо постоје две цркве које имају, једну, заједничку припрату. Леви део храма посвећен је Успењу Пресвете Богородице, а десни Седморици ефеских мученика.

 

 

 

Манастирска слава је Велика Госпојина, односно Успење Пресвете Богородице и празнује се 28. августа.

 

 

Звуци Србије

 

Фото: Јутјуб, скриншот