Српска оперска примадона Радмила Бакочевић – Из малог села до светске славе

 

Радмила Бакочевић таленат за музику наследила је од мајке која је изузетно певала, а рођени стриц јој је имао тамбурашки оркестар. Још као ученица певала је на светосавским приредбама. После Другог светског рата као најбољи ђак своје школе добила је стипендију за учитељску школу. По завршеној школи распоређена је на службу у Тутин. Ипак, чежња за музиком је била јача па је Радмила уписала и успешно завршила соло певање на београдској Музичкој академији, а потом је наставила усавршавање свог гласа на престижној миланској “Ла Сцала” школи за младе оперске певаче. Дебитовала је 1955. године у Националној опери у Београду. 1958. године осваја Другу награду на Београдском медународном такмичењу младих оперских певача. Потом је 1962. године победила на Интернационалном такмичењу оперских певача у Женеви, а 1964. године однела победу и на такмичењу у Белгији. Ове блиставе победе скренуле су пажњу многих реномираних оперских кућа на младу талентовану српску оперску уметницу тако да је поред каријере на домаћим сценама госпођа Бакочевић остварила је и импозантну међународну каријеру наступајући у свим битнијим оперским кућама широм света.

Поред иностраних, за своја уметничка достигнућа добила је више признања, као што су Октобарска награда Града Београда (1960), Седмојулска награда (1970), Награда АВНОЈ-а (1979), Вукова награда (1991), Награда “Тарго д’оро” за креацију Норме која је у сезони 1976/1977. године проглашена најбољим оперским остварењем у Италији, Награда Удружења музичких уметника Србије (УМУС) за животно дело (2011).

Радмила Бакочевић била је удата за српског политичара Александра Бакочевића. Након пензионисања са сцене, Радмила је радила као професор певања на неколико универзитета.

5. јануара 1933. године, у Гучи код Чачка рођена је српска и светска оперска примадона, наша драга Радмила Бакочевић.

 

Збуци Србије

Фото; Print screen You tube