Сећање на Предрага Вуковића Вукаса

 

 

Предраг Вуковић Вукас рођен је 18. фебруар 1941. године, у Јездини код Чачка.

 

Био је композитор народних песама, текстописац и уредник народне музике ПГП РТС-а.

 

Још од малих ногу слушао је староградске песме, јер је његов отац свирао тамбурицу. Као гимназијалац почео је да свира гитару и са својим чачанским ,,Палилулцима” (Бобаном Минићем, Ацом Бјелицом, Чедом Борисављевићем Кедом) открио је да поседује апсолутни слух. Поред гитаре, свирао је бубњеве, контрабас, а при компоновању  користио је и клавир.

 

Први ауторски успех постигао је песмом ,,На мраморној стени” на престижном фестивалу у Врњачкој Бањи 1971. године. Након тога, скоро три деценије заредом, сваке године је избацивао по неколико мега-хитова и неколико певачких звезда.

 

Док је радио као уредник народне музике ПГП РТС-а, направио је велики број снимака народне и изворне музике српског народа који се чувају у фонотеци Радио Београда.

 

Неке од песама за које је написао текст и за које је компоновао музику су ,,На мраморној стени”, ,, Дуњо моја”,  ,,Ја нисам рођена да живим сама”,  ,,Ти си жена мог живота”, ,,Растанка се нашег сећам”, ,,Срели смо се у априлу”, ,, Не дај се генерацијо”,  и друге.

 

Неки од извођача за које је писао текстове су Зоран Јовановић, Мирослав Радовановић, Ана Бекута, Лепа Брена, Раде Јоровић, Нада Топчагић, Добривоје Топаловић, Мирослав Илић, Аземина Грбић, Александар Аца Илић, Гордана Лазаревић, Милан Бабић, Слободанка Стојиљковић и други.

 

У периоду осамдесетих година прошлог века, на музичкој сцени било је више Нада које су се бавиле народном музиком. Тако је на предлог Предрага Вуковића, Нада Полић 1985. променила име у Ана Бекута.

 

Године 1988. сазнао је да болује од Паркинсонове болести. Боловао је пуних 18 година, а умро је 25. децембра 2006. године у Београду.

 

Звуци Србије

 

Фото: Јутјуб, скриншот