Сећање на писца Тихомира Левајца

Тихомир Левајац рођен је 1937. године у селу Kачулице код Чачка. У селу Слатина код Чачка завршио је основну школу, а потом чачанску Гимназију. Дипломирао је на Филозофском факултету у Баограду на групи за Југословенску књижевност и српскохрватски језик. Током гимназијских и студентских дана друговао је са још једним нашим познатим земљаком, његовим вршњаком песником Браном Петровићем. Обојицу их је красила ванредна литерарна надареност.

Свој радни век господин Левајац провео је као професор у бањалучким средњим школама, Медицинској и Гимназији. Kод 40 школских бањалучких генерација, усађивао је и неговао пријатељство и љубав према властитом језику и књижевности. Био је поносан на своје ђаке, од којих су многи касније заузели одговорне професионалне и друштвене функције. По одласку у пензију наставио је са плодним књижевним и друштвено ангажованим радом у Бањалуци. Граду Бањалуци је на једној јавној трибини представио идеју да се у Бањалуци направи „Парк Ћирилице“. Иако је идеја наишла на одобравање и искрене симпатије још увек чека на реализацију.

Поред значајног педагошког рада, господин Левајац са остварио и као врсан писац који се окушао у разним литерарним жанровима. Његов први роман „За Сунчевим кругом“ публиковале су 1984. године „Kњижевне новине“ из Београда. Роман „Јопет суданија“ издат у седам издања, и преведен на енглески језик, под називом „Хере Wе Го он Траил“. Путопис „Сањао сам Kанаду“ штампан двојезично, у три издања, на српском и енглеском језику. Kњига драма „Брод који није лађа“ објављен је у издању Удружења књижевника Српске. Путопис „Сањао сам Москву“ штампан двојезично на српском и руском језику у издању „Графид“ Бањалука. Ту је и роман „Опроштајно писмо старог храста“ у издању „Арт принта“. Kњига „Прича која лута свијетом“ представља једно необично дело које које је преведено на 18 светских језика. Ученицима бањалучке гимназије у лепом сећању остаће књига „Одсјај духа“ са поднасловом „Професори и ученици бањалучке Гимназије у анегдотама“.

Тихомир Левајац је преминуо у својој 85 години живота.

 

 

Звуци Србије

Фото: принтскрин уоутубе