Сећање на Обрена Пјевовићa

 

Иако већ скоро три  деценије није са нама, Обрен Пјевовић, насатвио је да живи кроз своје песме.

 

Рођен је у Доњој  Горевници, 1919. године.

 

Био је  српски текстописац, композитор и аутор преко 100 песама писаних у духу изворног народног мелоса.

 

Иако је био земљорадник, са завршеном основном школом, створио је песме које су и данас популарне, а певали су и певају их најпознатији певачи нардоне музике.

 

Једна од првих и највећих певачких путујућих група у бившој Југославији била је ,,Распевана Шумадија”, а њен творац био је Обрен Пјевовић.

Састав групе одевен у антерије, шајкаче и шиљкане, са поносом је представљао душу села и мирис завичаја. Чинили су га талентовани певачи, свирачи, играчи и хумористи које је окупљао овај даровити земљорадник.

Међу њима био је и наш чувени естрадни уметник Мирослав Илић, којег су изнедрили Обрен Пјевовић и његова певачка путујућа група.

 

На турнејама ,,Распеване Шумадије” много пре снимања, испеване су неке од најпознатијих Обренових песама. То су: ,,Девојка из града”, ,,Моравско предвечерје”, ,,Село моје завичају мио”, ,,Пластим суву траву”, ,,Мрчајевци, моје родно село”, ,,Ој Мораво тија реко”, ,,Тамо где је Рудник”, ,,Негде у Србији на брду Љубићу”, ,,Трактор, трактор, тракторче”, ,,Кад запевам овако малена”…

 

Његове песме певали су и певају: Предраг Цуне Гојковић, Снежана Ђуричић, Лепа Лукић, Мирослав Илић, Добривоје Топаловић, Оливера Катарина, Маринко Роквић, Новица Неговановић, Нада Топчагић…Оне најпознатије су ,,Кафу ми драга испеци”, ,,Одакле си селе”, ,,Блузо моја саткана од цвећа”, ,,Девојка из града”, ,,Далеко си сада”, ,,Ој Мораво тија реко”, ,,моравско предвечерје”, ,,Шумадија”, ,, Еј да ми је”, ,,Зарудела зора на Морави” …

 

Обрен је од 1941. године, па све  до смрти живео у Мрчајевцима. Преминуо је 4. јануара 1991. године. У његову част,  на традиционалној ,,Купусијади”, сваке године одржава се ,,Обреновање”. То је концертни  део у  оквиру културно – уметничког програма ове манифестације, на којем наши познати певачи народне музике певају Обренове песме.

 

Године 2005. посмртно је објављена збирка његових изабраних песама, јер је поред ових поменутих,  биo аутор више песама које нису за певање.

 

Звуци Србије

 

Фото: Јутјуб, принт скрин