Сећање на Миодрага Радовановића Мргуда

Миодраг Радовановић Мргуд  рођен је 20. август 1929. године у Чачку. Био је српски глумац. Надимак ,,Мргуд” добио је још у основној школи када га је другар тако назвао због неке несугласице.

 

Основну школу завршио је у свом родном Чачку, а гимназију у Краљеву. Из Краљева, отишао је за Београд где је студирао славистику и агрономију. Завршио је Позоришну академију, у Београду, која је касније преименована у Факултет драмских уметности.

 

Године  1952, још као студент, добио је први ангажман у Југословенском драмском позоришту у Београду, где је остао „на даскама“ све до пензије. Истим интензитетом и жаром  играо је од 1956. године када је постао стални члан драме па све  све до смрти 2019. године.

 

На малим и великим екранима остварио је 154 улоге, међу којима су Шицер у серији “Салаш у малом риту”, Комадант Либек у “Балкан експресу” Никола Пашић у “Колубарској бици”, Спиридон у “Боју на Косову”…

 

Радовановић се бавио педагошким радом као асистент на Факултету драмских уметности Универзитета уметности у Београду, код професора Мате Милошевића, а предавао је глуму у Балетској школи Лујо Давичо.

 

Добитник је бројних награда и признања, међу којима су ,,Сребрна Арена” за улогу Шицера у серији “Салаш у Малом Риту”, затим ,,Орден заслуга за народ са златним венцем”, ,,Ардалион” за три епизодне улоге у ,,Млетачком трговцу”, ,,Вукова награда” за резултате остварене у стваралачком раду на ширењу културе, образовања и науке у Републици Србији и на свесрпском културном простору… Био је и глумац године по избору читалаца ТВ Ревије.

 

Преминуо је 14. јануара 2019. године, а сахрањен у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

 

Звуци Србије

 

Фото: Јутјуб, принт скрин