Сећање на Љубомира Радивојевића Шају

Љубомир Радивојевић Шаја, професор математике, спортиста и писац, рођен је у Пријевору код Чачка на данашњи дан пре 91 године, 14. јануара 1932. године. Kрајем исте године са родитељима и десеторо браће и сестара постаје становник Чачка. Школовање започиње пре Другог светског рата. Основну школу завршава 1942.године, а затим и чачанску Гимназију положивши велику матуру 1952.године. Пут га води ка Београду где 1961.године дипломира на Природно математичком факултету. Прве две године професионалне каријере проводи у планском одељењу Фабрике хартије, да би од 1963.године постао професор математике и нацртне геометрије у чачанској Гимназији. У овој школској установи чији је био и ђак и професор одлази у заслужену пензију 14. јануара 1997.године.

Поред породице и математике велика Шајина љубав је био и спорт. Играо је најпре фудбал у подмлатку Борца, а касније и на факултету. Потом се окреће кошарци и седам година носи дрес Железничара. Последњу годину играчке каријере наступао је за Борац. Био је и члан управе Борца, али и делегат Kошаркашког савеза Србије. Читаво време службовања у Гимназији водио је шаховску секцију на шта је посебно био поносан.

Професор Шаја је волео и поезију. Неке од његових прича архивиране су на страницама Чачанског гласа и Гимназиона. 2012.године објављује књигу под називом “Гарсон је имао душу” која обухвата записе и догађаје из његовог окружења. Његови ђаци радо га се сећају често између себе препручавајући професорове занимљиве приче и веселе доскочице.

Професор Радивојевић преминуо је у Чачку 31. марта 2018. године.

 

Звуци Србије