Сећање на Драгана Алексића, једног од најбољих југословенских хармоникаша

Драган Алексић рођен је у Мрчајевцима код Чачка, 29. јануара 1925. године. Био је хармоникаш и композитор народних песама и кола које карактерише изворност.

 

Основну школу завршио је у родним Мрчајевцима. Отац Миљојко такође је свирао хармонику, па је Драган учио од  њега, али и од Ненада Неше Мицовића, који је живео у оближњој Катрзи, а својевремено је био хармоникас југословенског ансамбла КОЛО. Поседовао је апсолутни слух, а музиком је почео да се бави од 1940. године.

 

Педесетих година прошлог века почео је да снима сингл плоче за загребачки ЈУГОТОН, а за ту издавачку кућу снимио је око 120 плоча. У почетку је снимао са Нестором Габрићем, а касније са Спасојем Дукићем, Милојем Баралићем ,Босом Овуком ,Радетом Богићевићем ,Млађом Урошевићем , Радојицом Јеремићем ,,Мрдалијом” ,Душицом Карапанџић, Мишулом Петровићем, Радојком Стојковићем, Вером Матовић, Мијом Алексићем, Добривојем Топаловићем. Снимио је и прву плочу са Мирославом Илићем давне 1966. године. За ДИСКОС је снимио око 20 плоча, а међу њима је и златна са Станојком Јоксић ,,Скоро јесен стиже”. За ПГП РТБ снимио је две плоче.

 

Био је идејни творац и оснивач ансамбла ,,Распевана Шумадија”. Своје знање преносио је на млађа покољења, а многи познати хармоникаши били су његови ученици.

 

Драган Алексић био је и творац Мице Трофртаљке, а све њене песме које је снимила за ДИСКОС написо је управо он, а неке је и отпратио са својим народним ансамблом.

 

Драган Алексић био је један од најбољих југословенских хармоникаша. Никада га нису занимали слава, публицитет и богатство. Био је скроман у живоу, а широкогруд у музици.

 

Преминуо је 4. марта, 2007. године.

 

Епитаф на његовом споменику у Мрчајевцима гласи: ,, Музика је из мог срца као Морава тихо текла, што не стигох ја да кажем хармонико ти си рекла”.

 

Ове стихове осмислио је Атанасије Тасо Савић, песник и текстописац из Чачка, који је саставио речи за 300 народних песама, међу којима је и песма Томе Здравковића ,,Свирајте ноћас само за њу”.

 

Фото: Јутјуб, принтскирн

 

Звуци Србије