Рођендан без концерта

Мирослав Илић рођен је 10. децембра 1950. године, у селу Мрчајевци. Код Чачка. Један је од најпознатијих и најпопуларнијих српских певача народне музике.

 

Завршио је Гимназију у Чачку,а  потом је уписао Електротехнички факултет у Скопљу.

 

Мирослав је као дечак био хипик  дуге косе и исцепаних фармерки, који је слушао Џимија Хендрикса, Џенис Џоплин,  Иглсе.. Међутим,  музичке воде однеле су га у потпуно другачији правац. Певачку каријеру започео  је 1972. године, песмом ,,Девојка из града”, за коју је текст писао Обрен Пјевовић, а снимљена је за издавачку кућу Дискос из Александровца. Након те песме, велики успех остварио је са ЛП плочом ,,Срели смо се, било је то давно” коју је 1979. снимио за Продукцију грамофонских плоча Радио телевизије Београд.  Следећих годинаа започео је сарадњу са композиторима Драганом Александрићем, Предрагом Вуковићем Вукасом и текстописцем Радмилом Тодоровић Бабић. Бригу око његове каријере преузима менаџер Рака Ђокић и наступа на концертима са Лепом Бреном, као најтраженији и најтиражнији естрадни дует. Снимају и мини-ЛП са хит-песмом ,,Један дан живота” 1985. године.

 

Учествовао је на бројним фестивалима, као што су ,,Југословенски сабор”, ,,Илиџа”, ,,Хит парада”, ,,Шумадијски сабор”, ,,Моравски бисери”, ,,МЕСАМ”… Добитник је Естрадно-музичке награде Србије, 2016. године и Естрадно-музичке награде Србије за животно дело 2018. године.

 

Највећи хитови у његовој каријери су: ,,Девојка из града”, ,,Моравско предвечерје”, ,,Вино точим, а вино не пијем”, ,,Поздрави је, поздрави”, ,,Јесен седамдесет и неке”, ,,Поломићу чаше од кристала”,  ,,Још те нешто чини изузетном”, ,,Ова ноћ”, ,,Божанствена жено”, ,,Били смо другови”, ,,Теби”, ,,Луцкаста си ти”, ,,Смеј се, смеј”, ,,Лажу да време лечи све”, ,,Америка”…

 

Мирослав Илић, већ годинама уназад, на свој рођендан, 10. децембра одржава солистички концерт. Ипак, ове године, због тренутне епидемиолошке ситуације, традиционални концерт неће бити одржан.

 

 

Фото: Фејссбук страница Мирослава Илића

 

 

Звуци Србије