Предраг Вуковић Вукас

Развој kомпозитора од њихових почетака до популарности – “Предраг Вуковић Вукас песме за сва времена”

Предраг Вуковић Вукас је свакако врло значајна фигура у збирци аутора народне музике, нажалост покојни али његове песме и даље живе у нашем народу.

Предраг Вуковић Вукас
Предраг Вуковић Вукас

Предраг Вуковић или како су га звали Вукас је рођен 18.02.1941.у селу Јездини код Чачка. Пре одласка у Београд већи део свог живота је провео са породицом у Чачку, Амиџиној улици код чувене кафане Три Багрема. Завршио је хемијски факултет, међутим тамбура, гитара и клавир као многи иструменти били су му битнији од свог факултетског звања.

Палилуле су тих година биле посебан посебан део Чачка познат по много чему, а посебно по оркестру Палилулцима(Ацо, Бобан, Кеда и Вукас). Они су по Палилулским сокацима певали и свиралипесме на неки свој посебан начин, где кроз неко време долазе до Ловца, култне кафане где су долазили чачански боеми и млади људи да их слушају. Ту су се изводиле песме које нигде нико није имао прилике да чује, како у Чачку тако и у целој земљи. Бакшиш им није био важан, већ је било важно дасе песме слушају и остану у народу.

Вукас је у том периоду почео да истржује и пласира публици песме које до тада нису биле познате, а заједно са својим оркестром Палилулци снима синглицу 1973. на којој су отпевали и одсвирали две песме Још jедну ноћ, још једну чашуиНаправио Јова кола без точкова.

Пресудни моменат у ауторској каријери Вукаса је фестивал Врњачка бања 1971где је Добривоје Топаловић отпевао његову ауторску песму На мраморној стени и тако је кренуо његов успех. Затим се ређају песме Ти си жена мог живота, Грешница, Не дај се генерацијо, Растанка се нашег сећам, Низ калдрму клепећу нануле, Заклањаш ми сунце, Ја нисам рођена да живим сама, Срели смо се у Априлу, Село моје лепше од Париза, Америка земља велика, Дуњо моја…

Вукас је био човек песме, музике и стихова предодређен да поклоњима остави музичко благо које се и дан данас изводи. Највише је волео да ради и са младим, неафирмисаним певачима који су скоро сви постали успешни и познат, захваљујући његовом ауторском опусу.

Живео је и преминуо 2006. године у Београду са 65. година свога живота, где је и сахрањен.

 

 

Звуци Србије

 

 

 

 

 

 

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не  изражавају ставове органа које је доделио средства.