Промоција књиге Милкице Милетић

У среду 20.априла 2022. године од 19 часова, у великој сали Студентског културног центра (СKЦ), улица Kраља Милана број 48 у Београду, одржава се промоцији књиге “Менует у шејтановим папучама” чији је аутор чачанска књижевница Милкица Милетић.

Милкица Милетић је по образовању дипломирани правник. Пише поезију, прозу и поезију за децу. Сарађује активно са књижевним часописима. Објавила је четири збирке поезије под називима Трагом лјубави (1995), Од шаке до усана (1999), У ретровизору (2001), С оне стране (2002), као и романе Запис на латици руже (2003), Терра д’орро (2011), Звона Богородице Градачке (2014), Kанабе (2009), Менует у шејтановим папучама (2021). Живи и ради у Чачку где уређује књижевни програм у Дому културе.

У представљању књиге учествоваће Зоран БогнарАна Стишовић Миловановић и ауторка Милкица Милетић.

Позивамо све љубитеље књижевности да присуствују промоцији нове књиге наше земљакиње и пруже подршку њеном литерарном раду.

 
О KЊИЗИ “МЕНУЕТ У ШЕЈТАНОВИМ ПАПУЧАМА”

Плес историје и живота, љубави и смрти… Менует је плес који се игра(о) без додиривања плесача… Том плесу сличан је роман Милкице Милетић, која нас у својој уводној напомени, цитирајући Хакслија, опомиње да нас историја ничему није научила, јер карактери и нарави чине ткање портрета вароши… На историјској таписерији, барокни Чачак блиста као брош. Атмосфера вечите подељености плодно је тле на којем цветају ухођења и шпијунирања и нижу се тајанствена убиства. У вароши подељеној између Турске и Аустроугарске, дочекује нас галерија необичних ликова међу којима је и пуковник Нојберг, одбегли младожења, кога сустиже његова раскошна невеста фрау Елиза доносећи му у знак помирења клавсен – тадашње чудо модерне Европе. Преко границе, на турској страни, Мустафа-паша, ухода и убица, зури у Чачак не престајући да сања како да га поново освоји…

Kао што су две царевине, турска и аустријска, пар у овом менуету, тако су његови плесачи историја и интимни микрокосмос појединца. У овом менуету учествују још и документа, мапе и непорециви исходи времена, као један, те сви остали зачини живота: митови, врлине и слабости, снови и пожртвовања, оданост и љубав, али и склоност ка непочинствима, као други плесач. У граду подељеном, али упркос томе целовитом, у којем живот проналази безброј начина да доскочи историји, дешавају се и многе љубави описане са снажном и изненађујуће аутентичном драмском и поетском изузетношћу, а његово сазвежђе сачињавају сви простори од потлеуше усмрћеног скелеџије, преко харема и женских спаваћих соба, гробља, мирисних, уцветалих обала Мораве, до богатих кочија и отете куће из које ођекује музика с клавсена…

Звуци Србије
Фото: Удружење Чачана у Београду