Пре 86 година пуштен у саобраћај Бранков мост

Бранков мост, који је познат и под називом Мост братства и јединства премошћава реку Саву и спаја Нови Београд са центром Београда. По обиму саобраћаја, други је по важности у Београду, после моста Газела.

 

До 1930. године, када је расписан  јавни конкурс за изградњу друмског моста преко реке Саве,  у Београду је постојао само железнички мост саграђен још 1884. године. Посао око изградње уступљен је иностраној фирми из Оберхаузена. Изградња је почела јула 1930. године а  16. децембра 1934. пуштен је у саобраћај први београдски друмски мост преко Саве, назван ,,Земунски мост краља Александра”. Укупна дужина моста износила је 474м. Овај мост служио је релативно кратко; порушен је у ратним разарањима у Другом светском рату, априла 1941. године, а на месту висећег моста 1957 подигнут је мост незванично назван Бранков мост. Због наглог развоја Београда, 15 година након пуштања у саобраћај процењено је да мост више нема довољан саобраћајни капацитет па је одлучено да се он прошири. Током реконструкције коришћена је концепција радова која је најмање ометала већ отежани саобраћај за време радова. Мост са првобитним коловозом од 12 метара ширине и две пешачке стазе широке по 3 метара је реконструисан као коловоз са три истосмерне траке које су укупно имале 10,5 метара док је остављена једна пешачка стаза широка 2,8 метара (део је искоришћен за освељење моста). Нова конструкција садржавала је коловоз са супротни смер од 10.5 метара ширине и две заштитне траке, као и сопственом пешачком стазом.

 

За време периода социјализма, званични назив моста био је Мост братства и јединства, међутим он никада није био потпуно прихваћен у народу. Људи су га углавном звали Савски мост или „мост у Бранковој“ јер до њега води улица названа по Бранку Радичевићу. Данас носи назив Бранков мост управо због те улице, али једна мрачна занимљивост је да је са овог моста писац Бранко Ћопић извршио самоубиство. Овај мост је и иначе познат по великом броју самоубистава која се са њега сваке године изврше или покушају, у просеку 40 људи годишње овде покуша да оконча живот.

 

У просеку, данас, овај мост свакодневно пређе 90000 возила.

 

Фото: Јутјуб, принтскрин

 

Звуци Србије