Од сутра почиње зимско рачунање времена

[stl_cyr][/stl_cyr]

 

У ноћи између суботе, 24. и недеље, 25. октобра, почиње зимско рачунање времена у нашој земљи. Часовник се помера за један час уназад, са 3.00 на 2.00 сата, саопштила је Дирекција за мере и драгоцене метале из Министарства привреде.

 

Идеја о увођењу промене времена заснована је на астрономској околности да у јануару сунце излази око 8 сати, а залази око 16, док у јулу када је дан знатно дужи сунце излази пре 5, а залази после 21 сат. Сат се помера због уштеде енергије и како би више времена проводили и радили на дневној светлости.

 

Ентомологу са Новог Зеланда, Џорџу Вернону Хадсону,првом је пала на памет идеја о померању сата. Године 1895. Хадсон је овај предлог изнео пред Краљевским друштвом у Велингтону. Међутим, ова идеја би пала у воду да није било британског предузимача Вилијама Волета који је у лето 1905. године, током раног јутарњег јахања у околини Лондона приметио да је сунце одавно изашло, а већина људи и даље спава. Он je тада кренуo у  велику кампању за увођење такозваног британског летњег времена чиме је заинтересовао чак и британског премијера Винстона Черчила.

 

Померање казаљки се не примењује у свим државама света, нити се код оних који померају казаљке то дешава у исто време.

 

Зимско рачунање времена траје до последњег викенда у марту, када се казаљке померају један сат унапред. У нашој земљи летње рачунање времена је први пут почело да се примењује 27. марта 1983. године.

 

Европски парламент је 4. марта 2019. године изгласао да се укида померање сата од 2021. године, па ће тако све земље ЕУ морати да одаберу летње или зимско рачунање времена.

 

 

Звуци Србије

 

Фото: Илустрација