Kud Abrasevic

Народном игром кроз деценије и године – ’’Народно коло чува традицију’’

Народна игра је кроз деценије и године била присутна у култури, традицији и обичајима нашег народа. Некада давно је то био једини начин окупљања, дружења и културног уздизања нашег народа.

Народне игре су у правом смислу речи изворне јер немају аутора, већ су створене и преносе се с колена на колено, са генерације на генерацију. Народне игре се везују за подручје у коме су настале, па се називају ’’Игре из Шумадије’’ јер их је народ Шумадије створио преносећи поколењима усавршавао и оне су данас обележије тог краја.

Народне игре - Куд Абрашевић
Народне игре – Куд Абрашевић

Кроз године народне игре фолклор се усавршавао у сваком смислу. Некада се народна игра сводила на коло које је представљало симболику спајања људи, заједништво пријатељства и љубави. Те карактеристика народних  игара  је остала до данашњих дана, само што се игра претворила у савршенство уједначених покрета (кореографија). Усклађеност покрета добија савршен визуелни ефекат на гледаоце, када су играчи одевени у народну ношњу краја из кога игра потиче.

Народне игре су кроз деценије напредовале и усавршавале се,  кроз њих су се такође окупљали велики број младих генерација којима је усађен дух и трдиција културе Српског народа.

Народне игре - Куд “Шумадија”
Народне игре – Куд “Шумадија”

Наше Српско коло је познато и признато широм света које је једно од највећих промотера наше културе, традиције и духовности нашег народа.
Чувајмо наше коло, јер оно чува Српску културу и традицију.

 

 

Звуци Србије

 

 

 

 

 

 

 

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не  изражавају ставове органа које је доделио средства.