Народна песма – Историја  Садашњост и Будућност “Драган Алексић – Таленат Богом Дат”

 

Много пута је речено, а негде и записано да у Србији има много талентованих људи у свим областима. Када је музика у питању и то она права народна музика, наши крајеви обилују непревазиђеним талентима из те области.

Драган Алексић (1925- 2007) хармоникаш, текстописац, композитор, аранжер и певач из Мрчајеваца, поседовао је надпросечан таленат у свим наведеним областима, али хармонику је свирао неприкосновено. Познаваоци овог иструмента кажу, да још нико није успео да достигне његов препознатљив стил свирања, који је својом оригиналношћу привлачио пажњу слушалаца.

Алексић је компоновао многа кола која се и дан данас изводе. Она су технички савршена, али у исто време динамична за играње. Овај скромни човек који је имао апсолутни слух, у сваком одсвираном тону осликавао је Шумадију, одакле и потиче. Многе његове песме”Ој Мораво реко”, “Јединац сам у мајке”, “Кад нестане мајке”… се и данас изводе.

Стваралачка генијалност и особеност овог уметника је свакако за поштовање, не само у крају где је рођен, већ и на нивоу наше музичке сцене “Бесмртних” ствараоца и уметника, где му је свакако место, зато и не сме бити заборављен.

 

 

Звуци Србије

 

 

 

 

 

 

 

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не  изражавају ставове органа које је доделио средства.