Најбољи филм ФЕСТ-А ускоро пред чачанском публиком

Оаза“, филм младог редитеља Ивана Икића, на овогодишњем издању ФЕСТ-а, овенчан је са две најзначајније награде: проглашен је најбољим филмом фестивала, а припала му је и награда критике „Небојша Ђукелић“. Филм је до сада већ приказан не више фестивала у свету, ни признања нису изостала, међу којима се издваја награда Венецијанског фестивала „Еуропа Цинемас Венице Лабел“ која је „Оази“ је припала као најбољем европском филму у селекцији „Дани аутора“.

Ово изузетно остварење од почетка свог фестивалског живота привлачи неподељену пажњу публике поетичношћу и снажним емоцијама. Прича се одвија у Дом за децу и младе са посебним потребама, а врти се око љубавног троугла између две девојке и једног младића, Марије, Драгане и Роберта. Смех и сузе у њиховом љубавном троуглу се смењују, усковитланих емоција ово троје младих, осетљивих људи у драматичној самоспознаји доказују да су потреба за пријатељством, љубављу, слободом, незаустављиви упркос ограничењима које намеће институција. Редитељ Икић је у свом претходном, дебитантском филму „Варвари“ из 2015. о фудбалским навијачима, дао једну од могућих слика друштвене маргине, а у „Оази“ поново, још студиозније и уметнички одважније, завирује у социјалне просторе који су ван пажње шире јавности.

Поред режије, Иван икић је и аутор сценарија, а филм је плод сарадње више продукционих кућа из Србије, Словеније, Холандије, Француске и БиХ. У филму глуме дебитанти Валентино Зенуни (Роберт), Тијана Марковић (Драгана) и Маријана Новаков (Марија). Улоге васпитача поверене су младој словеначкој глумици Маруши Мејер и регионалној звезди Горану Богдану. „Оаза“ је на програму Дома култутре Чачак у понедељак 31. маја у 17:45 и 20:00 часова.

 

Звуци Србије