На данашњи дан рођен је протођакон Момир Лечић

На данашњи дан пре 86 година, у околини Чачка, рођен је протођакон Момир Лечић, дугогодишњи секретар Kанцеларије Патријарха српског. Ту функцију је обављао за време блажено почивчих патријарха Германа и патријарха Павла.

Момир Лечић је рођен 30. марта 1936. године у селу Бресница код Чачка од оца Властимира и мајке Василије. Основну школу завршио је у Чачку 1950. године. Богословију Светих Kирила и Методија у Призрену завршио је 1954. године. На Православном богословском факултету у Београду дипломирао је 1960. године, а у међувремену је одслужио војни рок. Постдипломске студије је похађао на Универзитету у Бону (Немачка) у периоду од 1960. до 1962. године.

Патријарх српски Герман је рукоположио теолога Момира Лечића у чин ђакона на празник Ваведења Пресвете Богородице, 4. децембра 1962. године. Одлуком патријарха Германа унапређен је у звање протођакона на празник Светог Василија Великог, 14. јануара 1973. године. У храму Светих цара Kонстантина и царице Јелене служио је до 1984. године када је, на своју молбу, премештен на службу у храм Светог Александра Невског.

      Одлуком Светог Архијерејског Синода постављен је за чиновничког приправника у Kанцеларији Патријарха српског 1962. године, затим је 1965. године именован за писара, а за секретара је постављен 1975. године. Упоредо је обављао дужност референта Великог црквеног суда. Службу у Kанцеларији Патријарха српског окончао је 2009. године, када му је Свети Архијерејски Синод доделио орден Светог Саве II степена.

      Аутор је научног рада “Изградња и обнова цркава и манастира од 1920. до 1941. године”, објављеног у “Споменици Српске Православне Цркве 1920-1970”. Предано и одговорно је водио рад Kанцеларије патријарха Германа, а затим и Kанцеларије патријарха Павла. У више наврата био је члан посланстава Српске Православне Цркве током званичних посета помесним Православни Црквама. Учествовао је у заседањима међуцрквених конференција широм света.

Протођакон Момир Лечић преминуо је недавно, 29. новембра 2021. године у својој 86. години живота.

 

 

Звуци Србије

Фото: Удружење Чачана у Београду