На данашњи дан преминуо Бора Станковић

Борисав Бора Станковић рођен је у Врању, 31. марта 1876.године. Био је српски приповедач, романсијер, драматичар и један од најзначајнијих писаца српског реализма.

 

Врло рано је остао без родитеља. Отац му је умро 1881. године, а мајка две године касније. Одгајила га је баба Злата, мајка његовог оца.

 

Основну школу и седам разреда гимназије, која данас носи његово име, завршио је у Врању. Осми разред у Нишу, а Правни факултет у Београду.

 

Његово стваралаштво углавном се сврстава у реализам. Новија критика сврстава га у зачетнике модерне српске књижевности. Целокупно књижевно дело Боре Станковића везано је за Врање, иако је тамо ретко одлазио и нема података да је икада био у околним селима. Увео је врањански говор у књижевност, због чега је био стално критикован од стране многих савременика школованих на западу. Они су критиковали његов језик и стил писања, говорећи да су његова дела „неписмена и оријентална.“

 

Његова најзначајнија дела су роман ,,Нечиста крв”, који је одмах проглашен за ремек дело српске књижевности, ,,Коштана”, ,,Ташана”, ,,Божји људи”, ,, Стари дани”, ,,Под окупацијом”…

 

Рад Борисава Станковића имао je велики утицај на културу и на формирање идентитета Врањанаца. Многе институције у граду носе његово име; гимназија, Градска библиотека, професионално позориште, као и једна улица. Његова кућа која је изграђена 1855. године, претворена је у музеј посвећен његовом животу и стваралаштву. Некадашња фабрика обуће „Коштана“ у Врању носила je назив лика из његове истоимене драме.

 

Бора Станковић умро је 22. октобра 1927. године, у Београду. Сахрањен је на Новом гробљу.

 

Године 2006. у режији Мишка Милојевића, у продукцији РТС-а, снимљен је телевизијски филм ,,Бора под окупацијом”, заснован на биографији Боре Станковића.

 

Звуци Србије

 

Фото: Јутјуб, скриншот