На данашњи дан напстила нас је велика хуманитарка и Краљица ромске музике

Есма Реџепова рођена је 08. августа, 1943. године у Македонији, у  Скопљу. Била је македонска певачица ромског порекла, текстописац и хуманитарка.

 

Музиком је почела да се бави док је била тинејџерка,  1950 године, а каријера јој је трајала више од пет деценија. Есма Реџепова започела је своју каријеру у периоду када је било срамотно да жене певају у јавности, а она је била један од првих ромских певача која је певала на ромском језику на радију и телевизији.

 

Њен музички успех је уско повезан с њеним браком са Стевом Теодосиjевским , који је био композитор, аранжер, кантаутор, фронтмен и директор музичког ансамбла, у Ансамблу Теодосиjевски. Написао јој је многе песме, а њен музички стил је углавном инспирисан традиционалном ромском  и македонском музику.

 

Због богатог репертоара, доприноса ромској култури и њеној промоцији,  била је позната по надимку „Краљица Цигана“. Наступила је у више од 30 земаља, на 15.000 концерата, од чега је око 2.000 хуманитарног каратктера. Створила је више од 580 уметничких дела што укључује  108 синглова, 20 албума, и 6 филмова.

 

Учествовала је на бројним фестивалима као што су: ,,Југословенски избор за песму Евровизије”, ,,Хит парада”, ,,Хит лета”, ,,Илиџа”, ,,Гранд фестивал”, ,,Македонски избор за Евросонг”….

 

Са својим покојним супругом Стевом Теодосијевским  неговала је  четрдесет седморо деце, и примила  велики број признања за свој хуманитарни рад. Управо због те хуманости била је кандидат за Нобелову награду за мир.

 

Есма Реџепова остала је упамћена по снажном и емотивном гласу. Била је препознатљива и по екстравагантном и аутентичном смисла за моду, а често је носила и веома тешке драгуље и шарене турбане, тако да је имала збирку од преко 300 турбана.

 

Преминула је после краће болести, 11. децембра 2016. године у Скопљу, у 73. години живота.

 

Фото: Википедија

 

Звуци Србије