На данашњи дан избила Хаџи Проданова буна у селу Трнава код Чачка

На данашњи дан пре 207 година, 26. септембра 1814. године, сукобом Срба и Турака испред манастира Трнава, у селу Трнава код Чачка на обронцима планине Јелице започела је Хаџи Проданова Буна. Буна која се потом проширила и на околна села била је одговор на репресивне мере и намете које су Турци увели. На челу буне је био Хаџи Продан Глигоријевић, родом из села Неваде код Такова, један од Kарађорђевих војвода из Првог српског устанка. Сем Хаџи Продана у буни није учествовао нико од војвода из Првог српског устанка. Милош Обреновић, каснији вођа Другог српског устанка, као и још неколицина српских војвода, активно су помагали Турцима у гушењу буне. Турке је у гушењу буне предводио Сулејман паша Скопљак. Буна је угушена после око три месеца борбе и отпора устаника.

После гушења буне није поштовано везирово обећање дато Милошу Обреновићу да неће бити одмазде. Из побуњених нахија Турци су покупили око 300 истакнутих Срба, оковали их и у ланцима спровели у Београд где су или погубљени или набијени на колац. На колац је набијен један од зачетника устанка, игуман Пајсије из манастира Трнава, као и Ђакон Авакум. Хаџи Продан Глигоријевић је после неуспеха буне побегао у Влашку, данашњу област у Румунији, где је 1821. годне учестовао и грчком устанку против Турака.

Мање од четири месеца после гушења Хаџи Проданове буне, 23. априла 1815. године, подигнут је у Такову Други српски устанак под вођством Милоша Обреновића.

У манастиру Трнава 1989. године постављен је споменик Хаџи Продановој буни, рад наше Чачанке, истакнуте чланице Удружења Чачана у Београду, госпође Лепе Милошевић Сибиновић. Споменик је израђен у белом венчачком мермеру.

 

 

Звуци Србије