Мамини рецепти – слатко / слане кроасан кифлице
Састојци:
500 мл топле воде,
40 гр свежег квасца,
20 гр шећера,
20 гр соли,
2 – 3 кашике уља,
250 гр маргарина ( ако је пост онда посног ),
1 кг брашна ( најбоље тип 400, меко)
За пуњење:
Слане:
150г сецкане шунке,
150 г изренданог качкаваља,
2 кашике кечапа;
Слатке:
2 – 3 кашике џема од кајсија,
100г чоколаде
Припрема:
У топлу воду додати квасац и шећер па промешати. Затим додати пола брашна, со и пола маргарина (нека маргарин буде собне температуре како би се лакше умесио). Додавати постепено брашно па умесити тесто. Тесто добро израдити па прелити са уљем и оставити да одстоји 5 минута, да уље упије у тесто.
Тесто извадити, још мало премесити и поделити на три дела. Сваки део развући у круг. Од преосталог маргарина оставити једну кашику, којом ћете премазати кифлице. На први круг намажите пола преосталог маргарина, поклопите другим кругом па премажите са осталим маргарином и поклопите са трећим делом теста. Развуците у велики круг. Исеците га на 4, па на 8 делова и онда сваки на још 2 или 3 дела, зависно од тога колике кифлице желите.
Кифлице филовати по жељи ( ми смо користили кечап, шунку и качкаваљ за слане, а џем и чоколаду за слатке). Умотајте, па их сложите у плех и премажите отопљеним маргарином (то је она једна кашика коју сте оставили, немојте потрошити све, јер се опет премазују кад се испеку). Када послажете и премажете кифлице, укључите рерну да се загреје на 200 степени. Кифлице ће да одстоје док се рерна не загреје. Пећи 15 – 20 минута.
Печене кифлице премазати преосталим маргарином, а тај маргарин мало отопите када видите да ће кифлице бити печене, па тек онда вадите из плеха.
Слатке кифлице можете посути шећером у праху, или истопљеном чоколадом. Преко сланих може и сусам.
Пријатно!
Звуци Србије
Фото: Звуци Србије