Лане Гутовић преминуо у 76 години живота

Познати глумац Милан Лане Гутовић преминуо је данас у 76. години на Војномедицинској академији у Београду. Гутовић је просле недеље примљен у болницу, где му је урађен ПЦР тест који је показао да није заражен корона вирусом, али је задржан на лечењу. Глумац је био смештен на интензивној нези и примао је кисеоник, а пошто му се стање погоршало, био је прикључен на респиратор.

Гутовић је један од најдаровитијих и најсвестранијих глумаца на овим просторима, а многи ликови којима је на телевизији, позоришту и филму удахнуо живот стекли су култни статус.
Према писању медија, Гутовић се пре пријављивања у болницу данима осећао лоше.
Милан Лане Гутовић рођен је у београдском насељу Умка. Факултет драмских уметности завршио је 1967. године под вођством легендарног Бојана Ступице.
Класићи су му били Јосиф Татић, Светлана Бојковић, Иван Бекјарев, Танасије Узуновић, Ђурђија Цветић.
Први ангажман био му је у Југословенском драмском позоришу, а првак драме Народног позоришта постао је 2006. године.

Остварио је велики број позоришних улога у представама:Кад су цветале тикве, Буба у уху, За ким звоно звони, Пучина, Народни посланик, Отело, Путујуће позориште Шопаловић, Родољупци, Лажни цар Шћепан Мали, Ко се боји Вирдзиније Вулфи многим другим.
Осмислио је и свој Кабаре, који је стекао велику популарност и играо га је широм света.
На филму се први пут појавио 1968. године у филму Бекства у режији Радоша Новаковића. Прва главна улога припала му је 1979. године у филму Миће Милошевића –Другарчине.
Две године касније Милошевић га је ангажовао уЛаф у срцу, у којој је играо епизодну улогу Срећка Шојића.

Синиша и Љиљана Павић, који су написали сценарио, врло брзо одлучују да прошире његову улогу, па већ наредне године излазиТесна кожа, у којој је Гутовићев Срећко Шојић главни лик поред Симићевог Димитрија Пантића.

Филм је доживео огромну популарност, а снимљена су три наставка.

Глумио је још у остварењима Ерогена зона, Дебели и мршави, Црна Марија, Мајстор и Шампита, Шпијун на штиклама, Условна слобода и Седам и по.

На телевизији је почео да глуми 1971. године и то у серији Синише Павића –Дипломци. Био је и Ђанкарло Моти у Бољем животу.
Иако не највећа, по многима омиљена Гутовићева улога био је лик Драгослава у Отвореним вратима.

Деца га се сећају га аванутуристу у Сафари оделу из серије Пустолов. Више од 400 пута је поновио ову улогу.

Популарност Срећка Шојића прелила се са филма на серије, а Гутовић је од 2006. до 2011. године глумио Шојића у Белој лађи.Иза себе је оставио супругу Биљану и троје деце – ћерку Милицу и синове Јанка и Спасоја.

 

 

Звуци Србије/Тањуг

Фото: Уоутубе принтскрин