Купусијада у Мрчајевцима

Купусијада је традиционална манифестација, пољопривредно–туристичког карактера која се од 2002. године обележава сваког трећег викенда у септембру. Траје три дана, а  одржава се у Мрчајевцима код Чачка.

 

 

Оно што карактерише ову манифестацију јесте такмичење у припремању купуса из земљаног лонца, такозваног свадбарског купуса. Учесници се такмиче у три категорије, а то су: екипе и појединци, угоститељи и ,, Цело село кува”. Такмичење почиње у суботу ујутру и траје до недеље послеподне, а тада се победницима уручују награде: златни, сребрни и бронзани лонац.

 

С обзиром на то да су програмом Купусијаде предвиђене пољопривредне изложбе, изложбе механизације, опреме и заштитних средстава, посебна пажња поклања се произвођачима купуса. Сви они који желе да сазнају нешто више о купусу , то могу на овој манифестацији кроз стручне скупове о новим сортама, технологији производње, преради и пласману како купуса  тако и производа од његa.

 

Купусијаду карактерише и богат културно-уметнички програм са концертима познатих естрадних уметника, Народног оркестра и бројних фолкорних ансамбала.

 

 

A велику пажњу привлачи и део програма под називом ,,Обреновање”, који је посвећен познатом текстописцу и композитору изворних народних песама Обрену Пјевовићу. У његову част, овде се  сваке године одржава двочасовни концерт најлепших песама чији је творац овај уметник.  Нумере изводе наши познати певачи народне музике.

 

 

За време трајања ове манифестације, свадбарски  купус се крчка не само у земљаним лонцима такмичара, већ и у кафанама, а припрема га и локално становништво како би угостило пријатеље који из свих делова Србије долазе у Мрчајевце.

 

Идејни творац Купусијаде, је господин Милорад Јевђовић, мештанин Мрчајеваца, који је већ дужи низ година активан у друштвеним и политичким сферама.

 

На његов предлог установљена је ова манифестација, а идеја је потекла из чињенице да се у овом крају највише гаји купус.

 

Од оснивања Купусијаде, па до данас Мрчајевци су доживели препород. Изграђена је здравствена станица, пошта, Дом културе, уведен водовод и канализација и још много тога.

 

Покровитељељ Купусијаде је Град Чачак, а организатори су Туристичка организација Чачка и Савет „Купусијаде”.

 

Звуци Србије

 

Фото: Јутјуб, скриншот