КУД кроз који су прошла нека од највћих имена српске музичке сцене

Културно-уметничко друштво ,,Дуле Милосављевић Желе” из Чачка основано је 1934. године као оркестарска и певачка секција Дома чачанских железничара. Ово друштво једино није радило за време Другог светског рата, јер није било услова. Међутим,  1947. године Друштво је основало прву фолклорну секцију у граду Чачку као и Моравичком округу која до данас непрекидно ради. Основни циљ је очување народне традиције, песама и игара из свих крајева Србије.

 

У протеклим деценијама Друштво је гостовало на великом броју фестивала, како у земљи тако и у иностранству, успешно представлајући наше културно наслеђе.

 

За квалитетан рад више пута је награђивано, а неке од тих  награда су Октобарска (1974) и Децембарска (2014) награда града Чачка, Орден заслуга за народ са сребрним зрацима од председника државе, Сребрна плакета Савеза аматера Србије (2015), прво место на такмичењу аматерских забавних оркестара и солиста Народне републике Србије на Палићу (1961), прво место на Европском фестивалу железничара (1973, 1981), Прво место на фестивалу фолклора у Смедеревској Паланци (2012) као и многобројна признања и награде (2005, 2006, 2008, 2012, 2014), фестивал “Сарим Сакли” Турска (2013), фестивал “Волштин” Пољска (2005, 2007)….

 

У скоро веку постојања, кроз ово културно уметничко друштво прошло је много чланова, а међу њима и велика оперска дива Радмила Бакочевић, рок легенде Бора Ђорђевић и Радомир Михаиловић Точак, певач народне музике Добривоје Топаловић, етно извођачи Ратко и Радиша Теофиловић и многи други.

 

КУД ,,Дуле Милосављевић Желе” тренутно, у дечјем, припремном и првом ансамблу, оркестру, као и у девојачкој и момачкој групи певача, има око 300 чланова.

 

Фото: Фејсбук

 

Звуци Србије