KЦГМ – Изложба старих радио и тв-апарата рудничко – таковског краја

 

У Галерији Дома културе “Војислав Илић” на Руднику у уторак, 6. априла 2021. године представљена је изложба старих радио и тв-апарата који су некада красили домове у рудничко – таковског краја.

Поставку из колекције Момчила Пауновића чине апарати стари између 80 и 50 година, око којих су се породице некад окупљале, а данас само чине део стилског ентеријера.
Изложба такозваних “лампаша”, враћа нас у време када је техника тек стигла у наше домове, и када су нам те справе заиста изгледале као чаробне кутије.
Породице су се окупљале око њих да чују најновије вести или новине из света музике, а програм је био и разлог многих комшијских дружења.
“Када су се појавили, радио-апарати су имали дозу мистичности, док нас данас носталгично враћају у прошла времена, и буде сећања најчешће на детињство, каже Момчило Пауновић, аутор поставке.
На изложби су представљени радио и тв уређаји из периода средине 20 века, али и пар транзистора и један вокмен. Међу изложеним експонатима је и први телевизор (марке “Филипс”) у чачанском округу који је био у власништву компаније “Рудник олова и цинка – Рудник”. Свакако највреднији експонати су радио уређај из 1947 године који је био у власништву француске новинске агенције “Франс-прес” и који пуних 35 година радио без престанка. Ту је и први српски радио-уређај уређај марке “Космај”, енглески “Фергусон” и немачки “Грундинг”…
Изложени експонати у Галерији Дома културе на Руднику биће изложени до 1. јуна 2021. године.

 

Фото: КЦГМ
Звуци Србије