Јуниори KK “Борац” из Чачка пре 44. године освојили Јуниорско првенство Југославије

Пре 44 године, у периоду од 3. до 6. маја 1979. године, у Чачку је одржавана завршница Јуниорског првенства тагашње Југославије у кошарци. Домаћин је био “KK Борац” из Чачка, као шампион Србије, а поред њега су учесници завршног турнира били “KK Цибона” из Загреба, шампион Хрватске, KK “Олимпија” из Љубљане, шампион Словеније, KK “Босна” из Сарајева шампион Босне и Херцеговине, KK “Даниловград” из Даниловграда, шампион Црне Горе, KK “Работнички” из Скопља, шампион Македоније, те другопласирани из јуниорских првенстава Србије и Хрватске, а то су биле екипе KK “Параћин” из Параћина и KK “Kнин” из Kнина. О самом првенству издат је и билтен чији је главни уредник био недавнопреминули доајен чачанске кошарке, професор Александар Стефановић.

На овом финалном турниру јуниорског шампионаана за 1979. годину, победом у финалној утакмици одиграној 6. маја 1979., титулу јуниорско првака освојили су кошаркаши Борца,победивши у финалу екипу KK “Олимпије” резултатом 85:77. Богдан Блазник проглашен је за најбољег играча завршног турнира, а Жељко Обрадовић за најбољег стрелца турнира. Тим Борца створио је Слободан Јањушевић који је нажалост пред почетак квалификационог турнира у Бору Смењен. На његово место је дошао и јуниоре KK Борац повео у освајање шампионске титуле Никола Рокли Мишовић. Смена тренера је донекле уздрмала младе кошаркаше, али на крају су смогли снаге и постигли овај вансеријски резултат. Целокупни турнир пратио је наш велики кошаркашки стручњак професор Александар Николић.

Шампионски јунироски тим  KK “Борац” из Чачка чинили су следечи кошаркаши:

Марко Ивановић
Милош Силађи
Петар Марковић
Радован Јовановић
Јован Тољић
Зоран Стефановић
Желко Обрадовић
Зоран Радисавчевић
Драган Ређевић
Балша Балшић
Владимир Хаџић
Мито Kовачевић

Тренер: Никола Рокли Мишовић

Многи од ових Борчевих јуниора постигли су касније завидну каријеру. Жељко Обрадовић и Марко Ивановић су тада већ били првотимци Броца. Придружили су им се убрзо Ређевић, Тољић, Стефановић и Радисавчевић. Обрадовић и Ивановић били су и чланови кошаркашке репрезентације Југославије. Жељко Обрадовић играђе у Борцу до своје 24. године. Остало је већ добро позната и славна историја његове играчке и тренерске каријере. Марко Ивановић у првом тиму Броца провешће 10 година. Од 2012. године обавља функцију директора клуба. Зоран Стефановић одлази у KK “Црвена Звезда” после служења војног рока 1982. године. Зоран Радисавчевић, поред Борца, играће у KK “Железничар” из Чачка, као у и Македонији.

 

 

 

 

 

 

Звуци Србије

Фото: Print screen You tube