Један од највољенијих Патријарха рођен на данашњи дан – Патријарх Павле

Патријарх Павле рођен је у Кућанцима 11. септембра 1914 године.

На место Патријарха Српске православне цркве изабран је 1. децембра 1990. године. Следећег дана, 2. децембра, био је устоличен у саборној цркви у Београду. Церемонију је водило 12 епископа, 12 свештеника и 13 ђакона. Избор је обављен за живота претходног патријарха, Германа, због његове дуготрајне тешке болести, на предлог докторског Конзилијума Војномедицинске академије у Београду које је потврђено стручним налазом. Павлово име било је стављено на попис кандидата у деветом кругу гласања. Довољни број гласова за улазак на листу кандидата у првом кругу добили су епископ шумадијски Сава и епископ жички Стефан, а тек у деветом кругу гласања, сасвим неочекивао, за трећег кандидата изабан је епископ Рашко-Призренски Павле.

Након тога, према тзв. апостолском начину бирања, коверте са именима тројице кандидата за патријарха стављене су на Јванђеље, архимандрит Антоније Ђурђевић их је промешао и потом извукао папир с именом новог патријарха. По правилима Устава СПЦ, најстарији присутни црквени великодостојник метрополит сарајевски Владислав отворио је писмо и прочитао име новог патријарха, био је то на изненађење свих епископ рашко–призренски Павле.

Како се ни као патријарх није одрекао монашког начина живота (монашки пост), носио је монашку одеећу и одбијао је да се вози аутом, возио се трамвајем или аутобусом, сусретао се на улицама са обичним људима те је због тога имао велике симпатије у народу.

На месту Патријарха службовао је до краја живота 2009. године.

 

 

Википедија/Звуци Србије

Фото; Print screen Youtube