Гвозден Радичевић – Данас би славио рођендан

Гвозден Радичевић, познати певач српске народне музике рођен је на данашњи дан пре 92 године, 28. јула 1930. године у селу Kаони код ЧачкаРадичевић је завршио гимназију и био службеник у Среском народном одбору у Драгачеву. По одслужењу војног рока певао у културно-уметничким друштвима у Kраљеву. Потом је као певач професионалац наступао на Радио Новом Саду. Припадао је првој поратној генерацији певача народне музике која је свој музички стил формирала на традицијама изворне народне музике. На текстовима и композицијама Будимира Буце Јовановића, Добривоја Иванковића, Радоја Митровића, Александра Степића, Новице Неговановића и на својим отпевао је незаборавне песме: “Последње писмо”“Полети голубе мој”, “Узми све што ти живот пружа”“Славица је њено име”“Сеја косе расплетала” и многе друге с којима је побеђивао на традиционалној “Песми лета”“Београдском сабору”, фестивалу “Илиџа” и “Хит паради”. Неке од његових песама данас се сматрају изворним. Певао је у дуету са Надом Мамулом, Лепом Лукић и Анђелком Мандић. Његовим највећим хитом сматра се песма “Узми све што ти живот пружа”.

За разлику од већине певача народне музике, није певао изворне народне мелодије. Гвозден је имао веома кратку али изузетну и блиставу певачку каријеру. Почео је да снима 1964. године, а већ 1970. године био је први певач новокомпоноване народне музике са преко милион продатих плоча. Интензивно је снимао до 1978. године и у том периоду је снимио 105 песама што је својеврсни рекорд који вероватно није постигао ни један певач да у просеку сваке године сними по 8 песама. До 1980. године снимио је још 3 песме што је укупно 108 песама, с тим што је песму “Сеја косе расплетала” снимио у две верзије, а “Сећаш ли се ратни друже” у три верзије.

Гвозден Радичевић остаће упамћен по своме стилу, свом чистом, меком, топлом и мелодичном гласу, по свом професионалном и коректном односу према својим колегама и публици. Певао је у свим деловима бивше Југославије и свуда је био радо дочекиван. Никада није погазио свој карактер да би се гурао у радио-станице и додворавао музичким уредницима ради стицња веће популарности, па се зато млађе генерације које данас слушају Гвозденове песме питају зашто она није била и већа. Гвозден Радичевић преминуо је у Београду 28. августа 2019. године у 90 године живота.

 

 

Звуци Србије

Фото: фацебоок