Данас су материце, ево који су обичаји

 

Српска православна црква данас слави један од највећих и најрадоснијих хришћанских празника. Материце се славе две недеље пред Божић. У нашем народу, ово је највећи хришћански празник мајки и жена.

 

Материце представљају део тронедељног циклуса празника који се слави пред Божић, недељу дана раније су детињци, а недељу дана касније оци.

 

Материце се налазе у средишту тог циклуса симболизујући мајку у центру породице, као чувара огњишта и породичне љубави, као онај који све то повезује, попут стезаљке и духовног моста. Она је ,,стезаљка деце” и очева, али и породице и Исуса Христа, по хришћанском веровању.

 

Обичај је да деца поране и да, унапред припремљеним концем, марамом, везицом или шалом, на препад завежу своју мајку за ноге. На тај начин деца мајци честитају празник, а мајка им заузврат дели поклоне колаче, слаткише, играчке и друге ситнице и тако се ,,дреши” .

 

Радосни обичај везивања на сутрашњи празник подсећа нас да љубав не може бити присилно ,,везана” и стечена, али и да треба за њу нешто учинити, то јест дати и узвратити љубав.

 

Поред мајки везују се и баке, тетке, удате жене у окружењу, комшинице…

 

Материце су, као некада, и данас прилика да се обрадују сиромашна или деца без родитеља. Некада су жене које имају удате ћерке без деце, одлазиле код њих у посету, носећи колаче и дарове за откупљење, ћерки материјал за хаљину, зету кошуљу.

 

Фото: Јутјуб, принтскрин

 

Звуци Србије