Данас се слави зачеће Свете Ане; жене би требало да се помоле, према веровању дешавају се чуда

Српска православна црква и њени верници данас обележавају празник посвећен зачећу Свете Ане. На овај дан, 22. децембра, јавио  јој се архангел Гаврило и рекао да у себи носи Марију.

 

Праведни Јоаким и Ана нису имали деце пуних педесет година свог брака. Када су већ одустали, јавио им се архангел Гаврило и рекао да су им молитве услишене од Бога и да ће родити ћерку Марију. Према легенди, Ана је Богородицу донела на свет у својим седамдесетим годинама.

 

По тадашњем схватању и веровању, они који нису имали децу били су велики грешници, па им је Бог због тога ускратио децу. Тако и други који су имали децу, сматрали су Јоакима и Ану недостојнима. Ипак, они нису губили наду и веру у Бога. Даноноћно су се молили да их Бог обрадује и да на њима учини чудо као некада на Авраму и Сари, Захарију и Јелисавети и да им подари једно дете за утеху у старости. После одређеног времена, Ана је родила кћерку и дала јој име Марија.

 

Њихова кћер је касније родила Христа, те су на тај начин они постали богооци, тј. богопрародитељи.

 

Јоаким је живео 80, а Ана 79 година.

 

Свети праведници Јоаким и Ана славе се 22. септембра.

 

Како кажу веровања, на овај дан, жене не би требало да раде никакве послове, већ само да се моле Светој Ани за заштиту деце или зачеће, уколико још увек немају порода.

 

У неким селима задржао се пагански обичај, где мајке са женском децом иду око куће и бацају пепео или просо да би сачувале кућу од злих чини.

Болесне жене на овај дан одлазе у манастире на молитве, а нероткиње одлазе на конак и остају тамо по три дана, како би се молиле Светој Ани да остану у благословеном стању.

 

Молитва мајки Светој Ани за децу

,,Света мајко Ана, твоја нам је кћи Марија у Исусу, свом божанском сину, донела спас. Частећи те, славим милосрђе Господиново. Моли Исуса да ми просветли памет и да снаге да у овим тешким тренуцима верно испуним свој часни позив мајке и једном са својом децом доживим вечно блаженство. Амин.”

 

 

Фото: Јутјуб, принтскрин

 

Звуци Србије