Данас је Томиндан, а ево одакле израз „неверни Тома“

Српска православна црква и верници данас обележавају празник Светог апостола Томе, дан који је у народу познат као Томиндан. Овај празник посвећен је једном од дванаест Христових апостола, а многе породице у Србији славе  га као крсну славу.

 

Свети Тома  ширио je хришћанство најпре у Палестини, потом у Персији и Индији, где је и усмрћен копљима. Мошти су му у четвртом веку пренете у град Едесу, а потом у Цариград.

 

Сви смо чули за израз ,,Неверни Тома”, а ево зашто се то односи на овог апостола. У тренутку када се на Ускрс, васкрсли Христос, ушавши кроз затворена врата, јавио својим ученицима, Тома није био присутан, па кад су му апостоли рекли да је Исус малочас био међу њима, он им није поверовао. У осми дан по Ускрсу, сусревши Христа и опипавши његове ране, Тома се уверио у његово ускснуће и бесмртност. Кроз ту његову неверицу, добили смо нову потврду тог чудесног догађаја, јер се васкрсли Господ јавио ученицима да би уверио Тому, са речима “Пружи руку своју и метни у ребра моја и не буди неверан него веран”.

 

Свети Тома заштитник  је столара, јер је и сам био дрводеља, а као еснафску славу , овај празник обележавају дрводеље, бачвари, колари, столари, ужари, дунђери, бунарџије, калдрмџије и зидари.

 

У неким крајевима Србије верује се да овај светитељ штити домаћинства од вукова. Срби верују и да је Свети Тома од облака одузео печат захваљујући којем народу доноси кишу као благодет, а не олује које уништавају све пред собом.

 

Срби верују и да би Свети Тома, кад би се наљутио, земаљском свету могао да донесе и други потоп, али у томе га кочи Пресвета Марија, која га надгледа.

 

На Томиндан који није црвено слово обично се никуд не иде и постоји изрека ,,Свети Тома, седи дома”.

 

Док се у недељу по Ускрсу слави догађај везан за “неверовање” Томино, данашњи дан је посвећен самом апостолу.

 

 

Звуци Србије

 

Фото: Јутјуб, принт скрин